Välj en sida

Kokoskyckling med ris

Kokoskyckling med ris

En väldigt enkel rätt att slänga ihop och som smakar riktigt bra, gärna med lite sushi-ris och hackad salladslök till.

Ingredienser

4 personer

600 g Kyckling

1 Gullök

2 klyftor Vitlök

2 msk Japansk soja

2 msk Vatten

1 msk Vitvinsvinäger

1 kub Kycklingbuljong

2-3 Lagerblad

1,5 msk Farinsocker

200 g Kokosmjölk

250 g Sushi-ris

Neutral matolja till stekning (raps eller liknande)

Hur?

Skölj och blötlägg riset.

Koka riset.

Hacka lök och vitlök och fräs på i en stekpanna.

Skär kycklingen i ca. 3 cm bitar och lägg i stekpannan med löken.

Fräs på kycklingen tills den har fått färg.

Häll på soja, vitvinsvinäger, och vatten tillsammans med lagerbladen och kycklingbuljongen.

Koka ihop allt tills det mesta av vätskan har kokat bort. Häll på farinsockret och kokosmjölken och fortsätt koka tills allt har reducerats till en kladdig konsistens.

Lägg ris i botten av en serveringsskål eller tallrik, skeda upp kyckling på riset och toppa med finhackad salladslök.

Kantarellrisotto

Kantarellrisotto

Jag har gjort den här många gånger, och den funkar i de flesta sammanhang. Enkel att anpassa så att den blir helt vegetarisk (byt bara ut vilken fond du använder), och den är mättande och även en uppskattad bjudningsrätt.

Inspirationen var en klassisk italiensk svamprisotto med parmesanost. Jag ville att den skulle få lite mer svenska smaker, så jag bytte ut portobello-svampen mot kantareller, och parmesan-osten mot Västerbottensost.

Det här receptet är på torkade kantareller som du kan hitta i mataffären året runt, men självklart blir färska kantareller löjligt bra! (anpassa receptet med lite feeling bara)

Ingredienser

1 påse torkade Kantareller

1 st Gul-lök

1+ st Stjälk-selleri

1+ st Morot

(Lika mängd Lök+Selleri+Morot – jag brukar anpassa efter storleken på löken)

1/2 bit Fänkål

2 rejäla nävar Risottoris

2 dl Vitvin

1 l Fond (grönsaks-, kyckling-, svamp-, eller köttfond funkar)

2 påse färdig-riven Västerbottensost

1 klick Smör

Salt

Svartpeppar

Till servering

Stekt svamp om du har

Hackad Persilja

Olivolja

Flingsalt

Hur?

Koka upp ett par deciliter vatten och häll över de torkade kantarellerna så att de mjuknar. Detta kan du göra i god tid innan.

Börja sedan med att fintärna Lök, Selleri, Morot och Fänkål.

I en kastrull, blanda upp ca. 1 liter färdig fond och sätt den på låg värme. Den behöver inte koka, bara vara varm. Jag brukar blanda kalvfond eller kycklingfond med lika mängd kantarellfond.

Fräs på grönsakerna i en större kastrull med lite matolja i botten tills grönsakerna har mjuknat, men innan de får färg.

Häll ett par rejäla nävar risottoris i grönsakerna och rör om.

Hacka upp kantarellerna och behåll ”kantarellvattnet” som de mjuknade upp i. I med de hackade kantarellerna.

Häll på vitvinet och låt det puttra lite under omrörning, för att koka av alkoholen.

Häll i kantarellvattnet.

Häll sedan öven skopor av den färdiga fonden lite i taget. Rör om hela tiden. Blir riset och grönsakerna för torra, häll på mer fond. Fortsätt röra om.

Fortsätt denna procedur i ca 20 minuter. Ta en sked och plocka upp ett riskorn och bit på det för att se om det är klart. Har den en hård och torr kärna så kan det gå någon minut till.

Det mesta av fonden ska nu ha absorberats av riset, och riset har avgett mycket stärkelse eftersom du rör om ständigt. Detta är vad som ger risotton den krämiga texturen.

Risotton ska inte vara för rinnig, men inte heller tjock. Tänk att om du klickar upp den rejäl skopa på en tallrik så ska den hålla ihop, men flyta ut om du ”smiskar” tallriken lite underifrån.

Häll nu i påsen med västerbottensost och rör om.

Smaka av med salt och färskmald svartpeppar.

Stäng av värmen, rör ner en klick kallt smör under omrörning innan du sätter på locket och låter allt vila medan du gör allt annat redo för servering. (hacka persilja och sånt)

Lägg upp på tallrikar och ringla över lite olivolja, smula lite flingsalt över och avsluta med persiljan.

Pesto-potatissallad

Pesto-potatissallad

En härligt fräsch och somrig potatissallad som jag serverade till halstrad lax.

Ingredienser

(6 pers)

1 kg Färskpotatis (små & tvättade)

2 dl Trädgårdspesto

200 g Parmesanost (finriven)

50 g Hasselnötter (rostade)

Rivet skal från ½ Citron

Salt & Svartpeppar

Hur?

Gör först peston (se separat recept), eller använd färdig pesto på burk.

Koka potatisen, häll av vattnet och häll sedan i peston och rör om medan potatisen är varm.

Blanda ner den rivna parmesanosten och smaka av med salt och peppar.

Halstrad lax med sojaglace

Halstrad lax med sojaglace

Perfekt till grillen, men den funkar lika bra att köra i ugnen.

Jag serverade denna med en potatissallad på färskpotatis och en trädgårdspesto och en klick parmesansmör på.

Ingredienser

(4 pers)

800 g Laxfilé

¾ dl Brun Farin

1 dl Soja (Japansk)

2 msk Balsamvinäger

1 dl Sweetchilisås

Hur?

Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en form som tål att läggas på grillen. Salta och peppra så att saltet får gå in lite.

Häll ner resten av ingredienserna i en kastrull och koka tills den blir lite trögflytande.

Häll såsen över laxen och lägg formen på grillen. Lägg på locket på grillenoch låt laxen grillas tills den har en innertemperatur på 52° C. (ca. 20 minuter)

Kör du den i ugnen, ta det på 200° i ca. 25 minuter.

Servering

Servera gärna med Parmesansmör som får smälta på laxen och Pesto-potatissallad. (och en kall öl)

Ragú Bolognese

Ragú Bolognese

En fantastisk köttfärsås som tar tid – en mer autentisk ragu från norra Italien. Tillredningen tar inte så mycket tid, men den ska sedan stå och puttra i timmar.

Receptet är Sebastian Gibrands, och du kan se videon när den tillagas på Matgeeks YouTube-kanal.

Ingredienser

2 msk Olivolja

1 Gul lök

1 stjälk Selleri

1 Morot

2 Vitlöksklyftor

400 g Nötfärs

200 g Fläskfärs

100 g Pancetta

7 dl Kycklingfond

2 msk Tomatpuré

2 dl Mjölk

Salt

Svartpeppar

Till servering

100 g Smör

1 bit Parmesan

Flingsalt

Hur?

I en stekpanna, stek pancettan tills den har fått fin färg och fettet har släppt. Ta ur pancettan och lägg åt sidan så länge.

Stek sedan köttfäörsen i fettet i pannan tills köttfärsen har fått ordentligt med färg (det tar ett tag).

Under tiden, skär morot, selleri och löken till små tärningar.

I en gryta, värm olja och ha i de tärnade grönsakerna och låt dem fräsas på och mjukna, utan att få färg.

Ha i tomatpurén i grönsakerna och stek ur tomatpurén ett tag innan du häller i köttfärden och pancettan.

Häll i kycklingfonden och låt skjuda svagt i minst två timmar.

Efter två timmar, värm upp mjölken i en kastrull och tillsätt sedan mjölken liet i taget under omrörning.

Sänk värmen och sätt ett lock på grytan. Rör om då och då tills mjölken har gått ihop med såsen.

Koka pastan.

Tillsätt sedan smöret i såsen.

Lyft över pastan när den nästan är klar och låt den koka färdigt i såsen.

Smaka av med salt och peppar.

Riv över parmesan vid servering.