Välj en sida

Salsicce e fagioli

Salsicce e fagioli

Ett enkelt och sjukt gott recept. Salsicca och bönor. Släng i grejerna och koka ihop i en och samma panna – servera.

Ingredienser

Olivolja

1 Gullök

2 kvistar Rosmarin

1 nypa Chili flakes

1 paket Salsiccia-färs (brukar vara ca. 400 g)

3 msk Tomatpuré

1 burk Borlotti bönor

1 burk Cannellini bönor

3-4 dl Kycklingfond (grönsaksfond funkar också)

Persilja

Hur?

Stek gullöken i olivolja tills den har mjuknat och blivit lite genomskinlig.

Tillsätt rosmarin och chili flakes.

I med salsiccia-färsen och låt den få färg.

I med tomatpuré, bönor och fond. Börja med tre deciliter och häll på mer om det blir för tjockt.

Låt puttra a ca 15 minuter.

Eftersom salsicca redan är kryddad så behövs oftast varken salt eller peppar. Smaka av för säkerhets skull.

Servering

Strö över hackad persilja och servera med färskt bröd.

Ljummen bön- och grönsakssallad

Ljummen bön- och grönsakssallad

En matig och helt vegetarisk sallad på bönor, rotfrukter och lite annat.

Mycket god och mättande.

Ingredienser

Limabönor / Smörbönor

Morötter

Brysselkål

Blomkål

Fetaost

Olivolja

Lagerblad

Dill (färsk)

Persilja (färsk)

Flingsalt

Dressing

Scharlottenlök

Rödvinsvinäger

Olivolja

Za’atar

Hur?

Blötlägg bönorna över natten.

Koka bönorna på svag värme i saltat vatten med ett lagerblad och olivolja i 90 minuter.

Vänd morötterna i olivolja och lägg på ett bleck eller en ugnsfast form. Salta och peppra och rosta i ugnen på 225° C tills de fått fin färg.

Halvera brysselkålen och skär dem i kvarter om de är stora. Lägg dem i en skål och häll på olivolja och salt och blanda ihop innan du lägger dem på ett bleck eller ugnsfast form. Rosta dem hårt och vänd på dem ett par gånger medan de rostas. De ska nästan bli helt svarta.

Skiv blomkålen i grova ca. 2 cm tjocka skivor och lägg dem på ett bleck eller ugnsfast form. Ringla över olivolja och strö på salt. Rosta i ugnen tills de fått fin färg.

Gör nu vinaigretten till bönorna. Fintärna charlottenlöken, häll på rödvinsvinäger och olivolja. Vinaigretten ska vara rejält syrlig, så var inte rädd att hälla på vinägern. Salta och peppra efter smak och ha sedan i za’atar.

Vänd ner de ljumma bönorna i vinaigretten.

Nu är det dags att sätta ihop salladen.

Servering

I den största skålen du har (använd annars ett stort och djupt serveringsfat) lägg i den rostade blomkålen i botten.

Nästa lager är den hårt rostade brysselkålen.

Sedan morötterna och ovanpå dem lägger vi bönorna som är härligt syrliga tack vare vinaigretten.

Smula sedan över fetaosten följt av de färska örterna.

Smula lite flingsalt överst och avsluta med lite av bön-vinaigretten utspädd med lite av vattnet från bönkoket.

Servera.

Farmors kyckling med svamp

Farmors kyckling med svamp

En enkel och god rätt att äta till vardags. Koka lite ris till och du har en skön middag. Receptet fick jag av min mamma.

Ingredienser

Kycklingklubba

Champignoner

Gullök

Vitlök

Dijonsenap

Soja

Matlagningsgrädde

Salt & Vitpeppar

Ris till servering

Hur?

Börja med att salta och peppra kycklingen. Stek den sen på låg-till-medelvärme. Ca 8-10 minuter på varje sida. Ställ temperaturen så att inte kycklingen bränns, men att skinnet blir brunt och krispigt. Mot slutet, ha gärna i en klick smör, en vitlöksklyfta och en timjankvist.

Ta ut kycklingen och lägg den på ett bleck eller i en ugnsfast form och ställ i ugnen på 150 grader medan du gör resten. (ha med vitlöken, timjan, och ett par skedar av fettet från pannan på kycklingen)

Skiva och stek champignonerna i fettet som är kvar från kycklingen.

Lägg de stekta champignonerna på kycklingen i ugnen.

Tärna och stek gullöken. När den börjar få färg, riv ner vitlöken och låt den steka med litegrann.

Ha sedan i en klick dijonsenap, lite soja, och matlagningsgrädden. Låt allt puttra ihop lite innan du lägger i kycklingen och champignonerna.

Kolla att kycklingen är genomstekt, annars låt allt puttra tills kycklingen är klar.

Servera med ris.

Matlådesallad

Matlådesallad

En perfekt sallad att ha med sig som matlåda. Den går att variera på många olika sätt med olika rester med mera.

Ingredienser

Bladsallat (blandad)

Kål (vit eller röd, fint strimlad)

Tomat

Gurka

Salladslök

Lägg till

Ägg (hårdkokt)

Fetaost

Avokado

Alternativt

Valfritt kött

Rester

Kyckling

Halloumi

etc…

Dressing

Salladslök

Persilja

Basilika

Koriander

Vitlöksklyfta

Citronjuice

Salt & Peppar

Honung

Olivolja

Hur?

Börja med att göra dressingen.

I med allt i en matberedare och mixa tills det blir en fin, grön, smet. Häll i olivolja tills dressingen blir lagom rinnig.

Smaka av med citron, honung, salt och peppar.

Själva salladen är enkel; strimla upp och/eller tärna allt och blanda ihop i en skål.

Häll i dressing och blanda runt tills salladen är smakrik.

Lägg till proteinet sist. (Grovhacka ägget, smula fetaosten, tärna avokadon osv.)

Jag har inga mått med flit – använd så mycket eller lite ni vill av alla ingredienser. Det blir gott hur som helst. Om inte, lägg till mer av det du gillar. 👍

Lasagne

Lasagne

En ganska enkel lasagne som jag gör då och då eftersom den alltid går hem vid middagsbordet.

Ingredienser

1 sats Köttfärssås

1 sats Ostsås

Lasagneplattor

Parmesanost

Hur?

I en djup, ugnsfast form, börja med att hälla i en skopa ostsås och sprid ut så att den täcker botten av forman.

Lägg i ett lager lasagneplattor kant i kant. (försök att inte överlappa för mycket)

Lägg på ett ganska tunnt lager köttfärssås och häll sedan på ostsås ovanpå innan di lägger på nästa lager lasagneplattor.

Upprepa så att du får 3-4 lager lasagneplattor totalt och ostsås överst.

Strö över riven parmesan på toppen och grädda i ugnen på 175° C i 30 minuter.

Ta ut och låt svalna i minst 15  minuter, gärna 30 minuter om du kan innan servering.

Servera gärna med en tomatsallad.