Välj en sida

Tartiflette

Tartiflette

En fransk klassiker. En suverän potatisgratäng med lite kött. Funkar som varmrätt med en sallad till, eller som tillbehör till grillat eller liknande.

Ingredienser

2 kg Potatis (fast)

3-400 g Pancetta

1½ Gul lök

2 Vitlöksklyftor

1½ dl Creme Fraiche

1½ dl Vispgrädde

1½ dl Vitt vin

½ dl Mjölk

400g Rebluchon ost

Smör (till ugnsformen)

Salt

Vitpeppar

Hur?

Sätt ugnen på 180° C med varmluft, eller 200° utan varmluft.

Skala och skiva potatisen i ¾ cm tjocka skivor.

Koka potatisen i saltat vatten i 5-10 minuter. (Potatisen ska mjukna, men inte vara färdigkokt.)

Under tiden, tärna pancettan och lägg i en kall stekpanna och sätt på medelvärme. Fettet kommer att släppa och pancettan blir nästran krispig. Ta sedan ut pancettan och lägg åt sidan.

Stek gullöken och vitlöken i fettet från pancettan tills det har mjuknat, men innan det börjar få färg.

När potatisen har kokat ett tag, häll av vattnet och lägg hälften av potatisen i botten på en stor ugnsfast form som är smord med smör.

Häll över pancettan och löken.

Häll på resten av potatisen.

Blanda ihop Creme Fraiche, vispgrädde, vitt vin, mjölk, salt och peppar.

Häll över vätskeblandningen över potatisen, pancettan och löken.

Skiva Rebluchon-osten och lägg det som ett lager över potatisen.

Täck formen med aluminiumfolie och ställ in i ugnen i 20 minuter.

Ta bort folien och ställ tillbaka i 10 minuter till.

Låt vila i ca 10 minuter innan servering.

Köttfärssås (enkel)

Köttfärssås (enkel)

Min enkla köttfärssås som jag gör ibland till spaghetti till vardags, eller kanske gör en lasagne på.

Ibland gör jag istället ett annat recept på en köttfärssås, eller snarare en Ragú Bolognese, men den tar nästan tre timmar att göra, och du hittar receptet till den här → Ragú Bolognese

Ingredienser

1 Gullök

2 klyftor Vitlök

500 g Blandfärs

3 msk Tomatpuré

2 msk Soja (japansk)

1 tsk Fisksås

2 tsk Currypulver

2-3 dl Fond (nöt, kalv, eller kyckling)

Timjan

Oregano

Mejram

Salt & Peppar

Rapsolja

Hur?

Tärna gullöken och finhacka vitlöken och stek i olja.

Smula ner blandfärsen och fräs på den ordentligt så att färsen får lite färg. Det kan ta lite tid för att färsen släpper en del fett och vätskan ska hinna dunsta.

Rör i tomatpurén, sojan och fisksåsen och stek med ett tag.

I med resten av ingredienserna och låt puttra i minst 10 minuter.

Okonomiyaki

Okonomiyaki

En matig, japansk ”pannkaka” med grönsaker i och härliga såser och tillbehör till.

Har man väl alla ingredienser så går den snabbt att slänga ihop. 👍

Ingredienser

2½ dl Vetemjöl

½ tsk Salt

¼ tsk Bakpulver

4 Ägg

1¼ dl Dashi

½ huvud Vitkål

1 knippe Salladslök

2 msk Inlagd ingefära

2-300 g Fläsksida

Såsen

2 msk Ketchup

2 msk Worchestershire-sås

1 msk Japansk soja

1 msk Honung

2 tsk Sirap (mörk)

Garnering

Salladslök

Bonito-flingor

Okonomiyaki-sås

Kewpie-mayo

Nori

Sesamfrön

2 msk Worchestershire-sås

1 msk Japansk soja

1 msk Honung

2 tsk Sirap (mörk)

Hur?

I en skål, vispa ihop smeten (vetemjöl, salt, bakpulver, ägg och dashi).

Skiva kålen och salladslöken tunnt och lägg i en smeten. Ha även i den inlagda ingefäran.

I en oljad stekpanna på medelvärme, skopa i 2-3 dl smet och stek ca 3 minuter. Medan den steker, lägg på tunna skivor av fläsksida så att den ligger underst när du sedan vänder ”pannkakan”.

Använd gärna en tallrik att hjälpa gtill med vändningen så att inte pannkakan faller sönder.

Stek med fläsksidan nedåt i 3-4 minuter till.

Pensla på Okonomiyaki-sås på ovansidan.

Lägg sedan upp pannkakan på en tallrik med den nu stekta fläsksidan uppåt.

Pensla på Ononomiyaki-sås på denna sida också.

Strössla över finskivad salladslök.

Strössla över Bonito-flingor.

Ringla över mer Okonomiyaki-sås.

Ringla över Kewpie-mayo.

Strössla över tunnt skivad Nori. (sjögräs-arken som används till sushi-rullar)

Strö till sist över sesamfrön innan servering.

Macka med grillrester

Macka med grillrester

Macka med grillrester

En supersmarrig, matig, macka på baguette som jag gjorde en sommardag till lunch när vi hade grillat dagen innan och fått lite kött över från grillningen.

Köp en baguette och släng på lite goda grejer så är lunchen klar. Det här är vad jag gjorde sist.

Macka med Grillrester

Ingredienser

(3 pers)

1 Baguette

Grillade rester (kan vara kött eller vegetariskt)

4-6 msk Majonnäs

Inlagd rödlök

Koriander

Parmesan

Hur?

Öppna baguetten med en kniv och rosta den gärna. Antingen på grillen, i en stekpanna, eller i ugnen.

På undersidan, bred ut majonnäs (gärna smaksatt med t.ex Vitlök och Persilja eller varför inte Gochujang för att få en liten hetta och en till dimension).

Tärna upp grillresterna och lägg på majonnäsen.

Lägg på ett lager med inlagd rödlök och sedan grovt hackad koriander.

Riv över riktligt med parmesan och bred på lite mer majonnäs på locket innan det läggs på.

En längd baguette brukar bli perfekt att delas i tre delar.

Kyckling puttanesca

Kyckling puttanesca

Ett lite omständligt, men ruskigt gott recept på denna klassiker.

Salt, syrligt, massor av umami. Korka upp en Sangiovese till och du är hemma.,

Ingredienser

(6 personer)

4 Kycklingklubbor (hela)

6 Vitlöksklyftor

20-25 st Gröna Oliver (gärna Castelvetrano eller liknande)

4 Anchovisfiléer

2 msk Tomatpuré

2 dl Vitt vin

3 msk Kapris

2 Lagerblad

3 st Citronskalslängder (ca. 5 cm)

Citronklyftor till servering

Salt

Hur?

Salta kycklingen och låt gärna ligga i kylen en timme eller två om du har tid. Det blir bättre stekyta då.

Stek sedan kycklingen i olivolja på medelvärme tills skinnet är krispigt och har fått fin färg.

Lägg kycklingen på ett bleck och sätt i ugnen på 175°.

I samma stekpanna, med fettet kvar från kycklingen, lägg i vitlöken (finskivad) och ansjovis. Låt det stekas ihop tills anchovisen har ”smält”. Det brukar ta ca. 2 minuter.

Klicka i tomatpurén och låt den stekas lite innan du har i vitt vin, oliver, kapris, citronskal och lagerblad.

Låt allt puttra ihop lite och tjockna en aning innan du häller allt över kycklingen och ställer tillbaka allt i ugnen tills kycklingen är genomstekt. (ca. 30 minuter till)

Servering

Koka pasta (gärna spaghetti) när det är ca 10 minuter kvar för kycklingen i ugnen.

Spar lite pastavatten om såsen har blivit för tjock i ugnen.

Häll den färdiga spaghettin i en stor skål, häll över kycklingen och såsen och vänd runt tills all pasta har gått ihop med såsen.

Behövs det, späd ut med pastavatten så att såsen får en lagom tjocklek. (trögt rinnig, inte vattnig)

Häll upp ett glas bra Sangiovese från Toscana och njut.