Välj en sida

Majonnäs

Emulsionssås på ägg och olja.

Detta är ett grundrecept som går att smaksätta på enn uppsjö av olika sätt.

Ingredienser

2 Äggulor

1 tsk Dijonsenap

1-2 tsk Vitvinsvinäger

-eller-

1-2 tsk Citronsaft

2 ½ dl Neutral matolja (Raps eller liknande)

Salt (smaka av)

Hur?

Lägg äggulorna i en stor skål så att det finns utrymme att vispa kraftigt.

Klicka i dijonsenapen och 1 task av vitvinsvinäger eller citronsaft (ibland tar jag hälften av varje).

Börja vispa kraftigt och häll i oljan sakta, sakta. Börja med några droppar i taget så att emulsionen kan påbörjas, efter ett tag ser man att oljan och äggulorna ”går ihop”, då kan man börja hälla i oljan som en tunn stråle medan man fortsätter att vispa kraftigt tills all olja har hällt i.

Smaka av och addera salt och mer vitvinsvinäger och/eller citronsaft efter smak.