Välj en sida

Guacamole

Guacamole

Suverän avokadoröra till tacon, burriton, eller nachos.

Ingredienser

2 Avokados

1 Vitlöksklyfta

½ Tomat

2 tsk Limejuice

2 msk Olivolja

Hackad koriander

½ tsk Salt

Svartpeppar

Hur?

Skala avokadon och ta ur kärnan. Dela i mindre bitar och lägg i en skål.

Riv i vitlöksklyftan.

Fintärna tomat och lägg i.

Hacka koriandern och lägg i.

Kläm över limejuicen.

Salta och peppra lite.

Mosa ihop allt med en gaffel och smaka sedan av. Ha i mer lime, salt och peppar efter smak.

Vill du ha lite hetta, fintärna en halv jalapeno och ha i den.

Avsluta med att ringla över olivolja och rör om.

Servera.

Ostsås

Ostsås

Jag använder denna sås i min lasagne, men det har också hänt att jag gör en halv sats och ändrar typen av ost efter smak för att ha till tortellini eller likande. Som en ostig pastasås helt enkelt.

Ingredienser

8 dl Mjölk

50 g Smör

4 msk Vetemjöl

2 dl Mozzarella (riven)

2 dl Parmesan (riven)

Salt & Peppar

Hur?

Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner mjölet. Låt det koka ett tag under omrörning så att mjölet fär stekas lite.

Under tiden värmer du mjölken i en annan kastrull.

Häll i mjölken, lite i taget, och rör om hela tiden så att det inte blir klumpar.

När all mjölk är i och det skjuder, häll i osten och smaka av med salt och peppar.

Tartiflette

Tartiflette

En fransk klassiker. En suverän potatisgratäng med lite kött. Funkar som varmrätt med en sallad till, eller som tillbehör till grillat eller liknande.

Ingredienser

2 kg Potatis (fast)

3-400 g Pancetta

1½ Gul lök

2 Vitlöksklyftor

1½ dl Creme Fraiche

1½ dl Vispgrädde

1½ dl Vitt vin

½ dl Mjölk

400g Rebluchon ost

Smör (till ugnsformen)

Salt

Vitpeppar

Hur?

Sätt ugnen på 180° C med varmluft, eller 200° utan varmluft.

Skala och skiva potatisen i ¾ cm tjocka skivor.

Koka potatisen i saltat vatten i 5-10 minuter. (Potatisen ska mjukna, men inte vara färdigkokt.)

Under tiden, tärna pancettan och lägg i en kall stekpanna och sätt på medelvärme. Fettet kommer att släppa och pancettan blir nästran krispig. Ta sedan ut pancettan och lägg åt sidan.

Stek gullöken och vitlöken i fettet från pancettan tills det har mjuknat, men innan det börjar få färg.

När potatisen har kokat ett tag, häll av vattnet och lägg hälften av potatisen i botten på en stor ugnsfast form som är smord med smör.

Häll över pancettan och löken.

Häll på resten av potatisen.

Blanda ihop Creme Fraiche, vispgrädde, vitt vin, mjölk, salt och peppar.

Häll över vätskeblandningen över potatisen, pancettan och löken.

Skiva Rebluchon-osten och lägg det som ett lager över potatisen.

Täck formen med aluminiumfolie och ställ in i ugnen i 20 minuter.

Ta bort folien och ställ tillbaka i 10 minuter till.

Låt vila i ca 10 minuter innan servering.

Köttfärssås (enkel)

Köttfärssås (enkel)

Min enkla köttfärssås som jag gör ibland till spaghetti till vardags, eller kanske gör en lasagne på.

Ibland gör jag istället ett annat recept på en köttfärssås, eller snarare en Ragú Bolognese, men den tar nästan tre timmar att göra, och du hittar receptet till den här → Ragú Bolognese

Ingredienser

1 Gullök

2 klyftor Vitlök

500 g Blandfärs

3 msk Tomatpuré

2 msk Soja (japansk)

1 tsk Fisksås

2 tsk Currypulver

2-3 dl Fond (nöt, kalv, eller kyckling)

Timjan

Oregano

Mejram

Salt & Peppar

Rapsolja

Hur?

Tärna gullöken och finhacka vitlöken och stek i olja.

Smula ner blandfärsen och fräs på den ordentligt så att färsen får lite färg. Det kan ta lite tid för att färsen släpper en del fett och vätskan ska hinna dunsta.

Rör i tomatpurén, sojan och fisksåsen och stek med ett tag.

I med resten av ingredienserna och låt puttra i minst 10 minuter.

Kantarellsås

Kantarellsås

Ruskigt gott till kött och potatis. Sist jag gjorde jag den till grillad fläskkarré och grillad ”smashpotatis” och lite grillade rotfrukter.

Ingredienser

400 g Kantareller

2 msk Smör

1 Gullök (eller 2 charlottenlökar)

2 msk Kantarellfondskoncentrat

1 msk Japansk soja

2 dl Grädde

4 dl Creme Fraiche

2 msk Brandy (Cognac)

3 msk Timjan (helst färsk, grovhackad)

Salt & Vitpeppar

Hur?

Fräs de rensade kantarellerna i smöret. Det funkar såklart med frysta eller förvällda kantareller också.

Lägg i den tärnade löken när kantarellerna har mjuknat och börjar ta färg.

Häll i resten av ingredienserna (förutom salt och peppar) och låt allt puttra ihop ett tag så att såsen får gå ihop och allt tjocknar en aning. Såsen ska kunna hällas, men inte vara rinnig.

Smaka av med salt och vitpeppar.