Välj en sida

Pesto-potatissallad

Pesto-potatissallad

En härligt fräsch och somrig potatissallad som jag serverade till halstrad lax.

Ingredienser

(6 pers)

1 kg Färskpotatis (små & tvättade)

2 dl Trädgårdspesto

200 g Parmesanost (finriven)

50 g Hasselnötter (rostade)

Rivet skal från ½ Citron

Salt & Svartpeppar

Hur?

Gör först peston (se separat recept), eller använd färdig pesto på burk.

Koka potatisen, häll av vattnet och häll sedan i peston och rör om medan potatisen är varm.

Blanda ner den rivna parmesanosten och smaka av med salt och peppar.

Ragú Bolognese

Ragú Bolognese

En fantastisk köttfärsås som tar tid – en mer autentisk ragu från norra Italien. Tillredningen tar inte så mycket tid, men den ska sedan stå och puttra i timmar.

Receptet är Sebastian Gibrands, och du kan se videon när den tillagas på Matgeeks YouTube-kanal.

Ingredienser

2 msk Olivolja

1 Gul lök

1 stjälk Selleri

1 Morot

2 Vitlöksklyftor

400 g Nötfärs

200 g Fläskfärs

100 g Pancetta

7 dl Kycklingfond

2 msk Tomatpuré

2 dl Mjölk

Salt

Svartpeppar

Till servering

100 g Smör

1 bit Parmesan

Flingsalt

Hur?

I en stekpanna, stek pancettan tills den har fått fin färg och fettet har släppt. Ta ur pancettan och lägg åt sidan så länge.

Stek sedan köttfäörsen i fettet i pannan tills köttfärsen har fått ordentligt med färg (det tar ett tag).

Under tiden, skär morot, selleri och löken till små tärningar.

I en gryta, värm olja och ha i de tärnade grönsakerna och låt dem fräsas på och mjukna, utan att få färg.

Ha i tomatpurén i grönsakerna och stek ur tomatpurén ett tag innan du häller i köttfärden och pancettan.

Häll i kycklingfonden och låt skjuda svagt i minst två timmar.

Efter två timmar, värm upp mjölken i en kastrull och tillsätt sedan mjölken liet i taget under omrörning.

Sänk värmen och sätt ett lock på grytan. Rör om då och då tills mjölken har gått ihop med såsen.

Koka pastan.

Tillsätt sedan smöret i såsen.

Lyft över pastan när den nästan är klar och låt den koka färdigt i såsen.

Smaka av med salt och peppar.

Riv över parmesan vid servering.

Guacamole

Guacamole

Suverän avokadoröra till tacon, burriton, eller nachos.

Ingredienser

2 Avokados

1 Vitlöksklyfta

½ Tomat

2 tsk Limejuice

2 msk Olivolja

Hackad koriander

½ tsk Salt

Svartpeppar

Hur?

Skala avokadon och ta ur kärnan. Dela i mindre bitar och lägg i en skål.

Riv i vitlöksklyftan.

Fintärna tomat och lägg i.

Hacka koriandern och lägg i.

Kläm över limejuicen.

Salta och peppra lite.

Mosa ihop allt med en gaffel och smaka sedan av. Ha i mer lime, salt och peppar efter smak.

Vill du ha lite hetta, fintärna en halv jalapeno och ha i den.

Avsluta med att ringla över olivolja och rör om.

Servera.

Ostsås

Ostsås

Jag använder denna sås i min lasagne, men det har också hänt att jag gör en halv sats och ändrar typen av ost efter smak för att ha till tortellini eller likande. Som en ostig pastasås helt enkelt.

Ingredienser

8 dl Mjölk

50 g Smör

4 msk Vetemjöl

2 dl Mozzarella (riven)

2 dl Parmesan (riven)

Salt & Peppar

Hur?

Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner mjölet. Låt det koka ett tag under omrörning så att mjölet fär stekas lite.

Under tiden värmer du mjölken i en annan kastrull.

Häll i mjölken, lite i taget, och rör om hela tiden så att det inte blir klumpar.

När all mjölk är i och det skjuder, häll i osten och smaka av med salt och peppar.

Tartiflette

Tartiflette

En fransk klassiker. En suverän potatisgratäng med lite kött. Funkar som varmrätt med en sallad till, eller som tillbehör till grillat eller liknande.

Ingredienser

2 kg Potatis (fast)

3-400 g Pancetta

1½ Gul lök

2 Vitlöksklyftor

1½ dl Creme Fraiche

1½ dl Vispgrädde

1½ dl Vitt vin

½ dl Mjölk

400g Rebluchon ost

Smör (till ugnsformen)

Salt

Vitpeppar

Hur?

Sätt ugnen på 180° C med varmluft, eller 200° utan varmluft.

Skala och skiva potatisen i ¾ cm tjocka skivor.

Koka potatisen i saltat vatten i 5-10 minuter. (Potatisen ska mjukna, men inte vara färdigkokt.)

Under tiden, tärna pancettan och lägg i en kall stekpanna och sätt på medelvärme. Fettet kommer att släppa och pancettan blir nästran krispig. Ta sedan ut pancettan och lägg åt sidan.

Stek gullöken och vitlöken i fettet från pancettan tills det har mjuknat, men innan det börjar få färg.

När potatisen har kokat ett tag, häll av vattnet och lägg hälften av potatisen i botten på en stor ugnsfast form som är smord med smör.

Häll över pancettan och löken.

Häll på resten av potatisen.

Blanda ihop Creme Fraiche, vispgrädde, vitt vin, mjölk, salt och peppar.

Häll över vätskeblandningen över potatisen, pancettan och löken.

Skiva Rebluchon-osten och lägg det som ett lager över potatisen.

Täck formen med aluminiumfolie och ställ in i ugnen i 20 minuter.

Ta bort folien och ställ tillbaka i 10 minuter till.

Låt vila i ca 10 minuter innan servering.