Välj en sida

Trädgårdspesto

Trädgårdspesto

En pesto-lik röra som inte på något sätt är traditionell. Gjorde denna i somras och jag vände ner kokt färskpotatis i den så att det blev en somrig och fräsch potatissallad som passade riktigt bra till lax, men jag kan tänka mig att den blir minst lika bra till kyckling, fläsk eller annan fisk än just lax.

Ingredienser

(5 pers)

150 g Bladpersilja

50 g Dill

50 g Basilika

50 g Solrosfrön

2 klyftor Vitlök

1 dl Matolja (t.ex Raps)

50 g Parmesanost

Vitvinsvinäger eller citronsaft (efter smak)

Salt & Peppar (efter smak)

Hur?

Tjoffa helt enkelt ner alla ingredienser i en matberedare och låt den gå tills det blir en ganska slät smet. Tillsätt mer olja om det behövs.

Smaka av med salt och peppar.

Avsluta gärna genom att vända ner lite bra olivolja.

Pesto-potatissallad

Pesto-potatissallad

En härligt fräsch och somrig potatissallad som jag serverade till halstrad lax.

Ingredienser

(6 pers)

1 kg Färskpotatis (små & tvättade)

2 dl Trädgårdspesto

200 g Parmesanost (finriven)

50 g Hasselnötter (rostade)

Rivet skal från ½ Citron

Salt & Svartpeppar

Hur?

Gör först peston (se separat recept), eller använd färdig pesto på burk.

Koka potatisen, häll av vattnet och häll sedan i peston och rör om medan potatisen är varm.

Blanda ner den rivna parmesanosten och smaka av med salt och peppar.

Ragú Bolognese

Ragú Bolognese

En fantastisk köttfärsås som tar tid – en mer autentisk ragu från norra Italien. Tillredningen tar inte så mycket tid, men den ska sedan stå och puttra i timmar.

Receptet är Sebastian Gibrands, och du kan se videon när den tillagas på Matgeeks YouTube-kanal.

Ingredienser

2 msk Olivolja

1 Gul lök

1 stjälk Selleri

1 Morot

2 Vitlöksklyftor

400 g Nötfärs

200 g Fläskfärs

100 g Pancetta

7 dl Kycklingfond

2 msk Tomatpuré

2 dl Mjölk

Salt

Svartpeppar

Till servering

100 g Smör

1 bit Parmesan

Flingsalt

Hur?

I en stekpanna, stek pancettan tills den har fått fin färg och fettet har släppt. Ta ur pancettan och lägg åt sidan så länge.

Stek sedan köttfärsen i fettet i pannan tills köttfärsen har fått ordentligt med färg (det tar ett tag).

Under tiden, skär morot, selleri och löken till små tärningar.

I en gryta, värm olja och ha i de tärnade grönsakerna och låt dem fräsas på och mjukna, utan att få färg.

Ha i tomatpurén i grönsakerna och stek ur tomatpurén ett tag innan du häller i köttfärden och pancettan.

Häll i kycklingfonden och låt skjuda svagt i minst två timmar.

Efter två timmar, värm upp mjölken i en kastrull och tillsätt sedan mjölken liet i taget under omrörning.

Sänk värmen och sätt ett lock på grytan. Rör om då och då tills mjölken har gått ihop med såsen.

Koka pastan.

Tillsätt sedan smöret i såsen.

Lyft över pastan när den nästan är klar och låt den koka färdigt i såsen.

Smaka av med salt och peppar.

Riv över parmesan vid servering.

Guacamole

Guacamole

Suverän avokadoröra till tacon, burriton, eller nachos.

Ingredienser

2 Avokados

1 Vitlöksklyfta

½ Tomat

2 tsk Limejuice

2 msk Olivolja

Hackad koriander

½ tsk Salt

Svartpeppar

Hur?

Skala avokadon och ta ur kärnan. Dela i mindre bitar och lägg i en skål.

Riv i vitlöksklyftan.

Fintärna tomat och lägg i.

Hacka koriandern och lägg i.

Kläm över limejuicen.

Salta och peppra lite.

Mosa ihop allt med en gaffel och smaka sedan av. Ha i mer lime, salt och peppar efter smak.

Vill du ha lite hetta, fintärna en halv jalapeno och ha i den.

Avsluta med att ringla över olivolja och rör om.

Servera.

Ostsås

Ostsås

Jag använder denna sås i min lasagne, men det har också hänt att jag gör en halv sats och ändrar typen av ost efter smak för att ha till tortellini eller likande. Som en ostig pastasås helt enkelt.

Ingredienser

8 dl Mjölk

50 g Smör

4 msk Vetemjöl

2 dl Mozzarella (riven)

2 dl Parmesan (riven)

Salt & Peppar

Hur?

Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner mjölet. Låt det koka ett tag under omrörning så att mjölet fär stekas lite.

Under tiden värmer du mjölken i en annan kastrull.

Häll i mjölken, lite i taget, och rör om hela tiden så att det inte blir klumpar.

När all mjölk är i och det skjuder, häll i osten och smaka av med salt och peppar.