Välj en sida

Köttfärssås (enkel)

Köttfärssås (enkel)

Min enkla köttfärssås som jag gör ibland till spaghetti till vardags, eller kanske gör en lasagne på.

Ibland gör jag istället ett annat recept på en köttfärssås, eller snarare en Ragú Bolognese, men den tar nästan tre timmar att göra, och du hittar receptet till den här → Ragú Bolognese

Ingredienser

1 Gullök

2 klyftor Vitlök

500 g Blandfärs

3 msk Tomatpuré

2 msk Soja (japansk)

1 tsk Fisksås

2 tsk Currypulver

2-3 dl Fond (nöt, kalv, eller kyckling)

Timjan

Oregano

Mejram

Salt & Peppar

Rapsolja

Hur?

Tärna gullöken och finhacka vitlöken och stek i olja.

Smula ner blandfärsen och fräs på den ordentligt så att färsen får lite färg. Det kan ta lite tid för att färsen släpper en del fett och vätskan ska hinna dunsta.

Rör i tomatpurén, sojan och fisksåsen och stek med ett tag.

I med resten av ingredienserna och låt puttra i minst 10 minuter.

Kantarellsås

Kantarellsås

Ruskigt gott till kött och potatis. Sist jag gjorde jag den till grillad fläskkarré och grillad ”smashpotatis” och lite grillade rotfrukter.

Ingredienser

400 g Kantareller

2 msk Smör

1 Gullök (eller 2 charlottenlökar)

2 msk Kantarellfondskoncentrat

1 msk Japansk soja

2 dl Grädde

4 dl Creme Fraiche

2 msk Brandy (Cognac)

3 msk Timjan (helst färsk, grovhackad)

Salt & Vitpeppar

Hur?

Fräs de rensade kantarellerna i smöret. Det funkar såklart med frysta eller förvällda kantareller också.

Lägg i den tärnade löken när kantarellerna har mjuknat och börjar ta färg.

Häll i resten av ingredienserna (förutom salt och peppar) och låt allt puttra ihop ett tag så att såsen får gå ihop och allt tjocknar en aning. Såsen ska kunna hällas, men inte vara rinnig.

Smaka av med salt och vitpeppar.

Tårtbotten

Tårtbotten

Jag har gjort flera olika recept på tårtbottnar, men den här är min favorit.

Den blir fluffig och saftig. Gör vilken tårta du vill på den sen.

Ingredienser

4 Ägg

2 dl Socker

1 dl Vetemjöl

1 dl Potatismjöl

1 tsk Bakpulver

Smör & Ströbröd till formen

Hur?

Sätt ugnen på 175° C.

Smörj och bröda en tårtbottenform, du vet en sån där med löstagbara kanter.

Vispa ihop ägg och socker med en elvisp tills det blir riktigt fluffigt. Minst tre minuter – snåla inte här, du får igen det i resulatet, jag lovar.

Ovanför skålen med det vispade äggsmeten, håll ett durkslag och sila vetemjöl, potatismjöl och bakpulver ner i smeten.

Rrör om tills det blir en slät smet.

Häll ner smeten i formen.

Grädda i den uppvärmda ugnen (kontrollera först att den har kommit upp i 175°) i ca. 30 minuter.

Testa med en provsticka att den är genomgräddad. (inget kladd på stickan när du sticker ned den i kakan)

Låt svalna innan du försiktigt skär för att få till tre lager.

Inlagd rödlök

Inlagd rödlök

En lite syrlig skiva rödlök på en macka eller till pyttipannan är aldrig fel.

Här kommer ett enkelt och snabbt recept.

Ingredienser

(1 burk)

2-3 msk Socker

30 korn Grönpeppar

½-1 tsk Salt

2-3 Lagerblad

1 tsk Fänkålsfrön

1 nypa Zatar

2-3 klyftor Vitlök

1 dl Hett vatten

Rödvinsvinäger + Äppelcidervinäger

Hur?

Skiva rödlök tunnt och lägg i en ren (nydiskad) burk.

Lägg till resten de torra ingredienserna innan du häller på det kokande vattnet.

Häll sedan på vinägern tills det täcker löken.

Sätt på locket och vänd på burken tills allt fördelats.

Låt den stå och svalna innan du ställer in den i kylen.

Vänd på burken ibland under den första dagen.

Hemgjord ”Nutella”

Hemgjord ”Nutella”

Det är ju löjligt gott med Nutella, så vem kunde tro att den går att göra ännu godare själv, hemma?

Här har du receptet. Godare, inte lika sötsliskig, mer nötig och alldeles underbar.

Ingredienser

600 g Hasselnötter

350 g Mjölkchoklad

1 msk Honung

1 krm Salt

Hur?

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna eller på ett bleck i ugnen tills de har fått en djupbrun färg.

Smält chokladen i en skål över en kastrull med skjudande vatten.

Häll i honungen och saltet i chokladen.

Häll ner nötterna i en matberedare och kör matberedaren länge – tills nötterna är krämiga och har blivit en rinnig smet.

Häll i chokladsmeten i nötsmeten och mixa vidare.

Häll upp i nydiskade och steriliserade burkar.

Sen kan burkarna förvaras i rumstemperatur i flera månader. (inte för att de räcker så länge…)