Caesardressing
Caesardressing
Vi (Fyra Flaskor) brukar inviga utomhus-säsonghen av vinprovningar med en roséprovning. Efter provningen serverar vi ofta ett tilltugg. Rosévin och Caesarsallad känns som att det går lite hand i hand, så jag gjorde denna dressing till Romansalladsbladen.
Ingredienser
4 personer
1 Vitlöksklyfta
1 Ägg
1 tsk Dijonsenap
1 msk Citronsaft
2 Sardellfiléer
1 tsk Kapris
1 dl Parmesanost (riven)
1 ½ dl Rapsolja
½ dl Olivolja
Worchestershiresås
Salt
Peppar
Hur?
Metod 1 (dressingen görs i botten av salladsskålen)
Riv vitlöksklyftan fint.
Hacka upp sardellfiléerna till en ”smet”.
Finhacka kaprisen.
Tillsätt alla andra ingredienser förutom oljan och vispa ihop med en gaffel eller en visp. Häll på oljan medan du vispar tills såsen ”går ihop”.
Metod 2 (görs med stavmixer)
Denna metod passar bra om du ska göra en dubbel mängd eller mer så du kan ha en burk dressing i kylen.
Vitlöksklyftor , kapris och sardeller behöver inte hackas utan du kan ha ner allt tillsammans, gärna i en högre burk.
Sätt i stavmixern och börja från botten och dra sakta upp där oljan tills den blandas ner i dressingen.
Klart!
Servering
Skölj och torka romansalladsblad. Skär dem i bitar.
Vänd ihop salladsbladen med dressingen så att alla bladbitar täcks av dressing.
Riv över lite parmesanost och strössla över lite krutonger.
Detta är grundreceptet till Caesarsallad.
I Sverige har vi för vana att servera kyckling till caesarsallad, men det ingår inte i originalreceptet. Jag har även testat att grilla räkor till. Funkade finfint!