Välj en sida

Köttfärssås (enkel)

Köttfärssås (enkel)

Min enkla köttfärssås som jag gör ibland till spaghetti till vardags, eller kanske gör en lasagne på.

Ibland gör jag istället ett annat recept på en köttfärssås, eller snarare en Ragú Bolognese, men den tar nästan tre timmar att göra, och du hittar receptet till den här → Ragú Bolognese

Ingredienser

1 Gullök

2 klyftor Vitlök

500 g Blandfärs

3 msk Tomatpuré

2 msk Soja (japansk)

1 tsk Fisksås

2 tsk Currypulver

2-3 dl Fond (nöt, kalv, eller kyckling)

Timjan

Oregano

Mejram

Salt & Peppar

Rapsolja

Hur?

Tärna gullöken och finhacka vitlöken och stek i olja.

Smula ner blandfärsen och fräs på den ordentligt så att färsen får lite färg. Det kan ta lite tid för att färsen släpper en del fett och vätskan ska hinna dunsta.

Rör i tomatpurén, sojan och fisksåsen och stek med ett tag.

I med resten av ingredienserna och låt puttra i minst 10 minuter.

Kantarellsås

Kantarellsås

Ruskigt gott till kött och potatis. Sist jag gjorde jag den till grillad fläskkarré och grillad ”smashpotatis” och lite grillade rotfrukter.

Ingredienser

400 g Kantareller

2 msk Smör

1 Gullök (eller 2 charlottenlökar)

2 msk Kantarellfondskoncentrat

1 msk Japansk soja

2 dl Grädde

4 dl Creme Fraiche

2 msk Brandy (Cognac)

3 msk Timjan (helst färsk, grovhackad)

Salt & Vitpeppar

Hur?

Fräs de rensade kantarellerna i smöret. Det funkar såklart med frysta eller förvällda kantareller också.

Lägg i den tärnade löken när kantarellerna har mjuknat och börjar ta färg.

Häll i resten av ingredienserna (förutom salt och peppar) och låt allt puttra ihop ett tag så att såsen får gå ihop och allt tjocknar en aning. Såsen ska kunna hällas, men inte vara rinnig.

Smaka av med salt och vitpeppar.

Dragonsås

Dragonsås

Jag brukar göra denna sås till kyckling. Tycker den passar suveränt till just kyckling vare sig den är grillad, ugnsrostad, eller stekt i pannan.

Gärna lite ugnsrostade potatisar och grönsaker till. 

Ingredienser

1 Gullök

2-3 tsk Dragon

1-2 krm Curry

1 msk Tomatpuré

2 msk Vitt vin

1,5 dl Creme Fraiche

1,5 dl Vatten

1 tärning Kycklingbuljong

Citronjuice

Salt & Peppar

Smör till stekning

Hur?

Tärna och fräs på löken tills den brynts lite (5-7 minuter). Den får inte bli för mörk i färgen.

Ha i tomatpurén och låt den stekas med lite innan du adderar dragon och curry (ibland skippar jag curry och tar mer dragon).

Häll på vin, creme fraiche, vatten och släng i buljongtärningen.

Låt allt puttra i några minuter och smaka av med lite citron, salt och peppar.

Gremolata

Gremolata

Gremolata är det klassiska serveringstillbehöret till Osso Buco (kalvbog med ben som har fått puttra i grönsaker, fond, vitvin, tomat, med mera). Det ger en härlig dimension till långkok då denna örtiga citron och vitlöks-strössel en fräschör som bryter av grytors djupa och genomkokta smaker. Även supersmarrigt på nygrillat nöt- eller fläskkött.

Ingredienser

Zest från 1 Citron

1 knippe Bladpersilja

1 Vitlöksklyfta

Hur?

Finhacka bladpersiljan. Färdighackat ska det bli ungefär en deciliter.

Riv en vitlöksklyfta och det gula på ett citronskal.

Gnugga ihop allt så att det inte råkar bli en klump med vitlök eller citron utan att allt är välfördelat.

Strössla på maten och njut.

Chimichurri

Chimichurri

Chmichurri är, likt perto, en oljebaserad sås med främst örter och vitlök. Man använder andra örter och såsen passar suveränt till grillat kött.

Ingredienser

1 stor nypa Salt

1 liten nypa Socker

1 klyfta Vitlök

2 msk Oregano (färsk)

½ dl Dill (färsk)

½ dl Mynta (färsk)

2 msk Koriander (färsk)

5 dl Persilja (färsk)

Zest från 1 Citron

4 msk Citronjuice

2,5 dl Olivolja

Hur?

I antingen en stor mortel eller matberedare, mortla/mixa salt, socker och vitlök till en massa.

Mortla/mixa sedan i alla örter samt citronzest och juice.

Häll i olivoljan och mixa tills allt har gått ihop.

Låt gärna stå ett par timmar innan du ringlar såsen över skivorna av exempelvis nygrillad Iberico Pluma.