Välj en sida

Caesardressing

Caesardressing

Vi (Fyra Flaskor) brukar inviga utomhus-säsonghen av vinprovningar med en roséprovning. Efter provningen serverar vi ofta ett tilltugg. Rosévin och Caesarsallad känns som att det går lite hand i hand, så jag gjorde denna dressing till Romansalladsbladen.

 

Ingredienser

4 personer

1 Vitlöksklyfta

1 Ägg

1 tsk Dijonsenap

1 msk Citronsaft

2 Sardellfiléer

1 tsk Kapris

1 dl Parmesanost (riven)

1 ½ dl Rapsolja

½ dl Olivolja

Worchestershiresås

Salt

Peppar

Hur?

Metod 1 (dressingen görs i botten av salladsskålen)

Riv vitlöksklyftan fint.

Hacka upp sardellfiléerna till en ”smet”.

Finhacka kaprisen.

Tillsätt alla andra ingredienser förutom oljan och vispa ihop med en gaffel eller en visp. Häll på oljan medan du vispar tills såsen ”går ihop”.

Metod 2 (görs med stavmixer)

Denna metod passar bra om du ska göra en dubbel mängd eller mer så du kan ha en burk dressing i kylen.

Vitlöksklyftor , kapris och sardeller behöver inte hackas utan du kan ha ner allt tillsammans, gärna i en högre burk.

Sätt i stavmixern och börja från botten och dra sakta upp där oljan tills den blandas ner i dressingen.

Klart!

Servering

Skölj och torka romansalladsblad. Skär dem i bitar.

Vänd ihop salladsbladen med dressingen så att alla bladbitar täcks av dressing.

Riv över lite parmesanost och strössla över lite krutonger.

Detta är grundreceptet till Caesarsallad.

I Sverige har vi för vana att servera kyckling till caesarsallad, men det ingår inte i originalreceptet. Jag har även testat att grilla räkor till. Funkade finfint!

Hollandaise sås

Hollandaise sås

En klassiker och favorit. Ett måste till Eggs Benedict och är soverän till laxrätter med mera.

Hollandaise är en emulsionssås (som Bearnaise eller Majonnäs till exempel), och uplevs som svår, men det behöver den inte vara. Sluta köpa färdiga såser i affären, det här blir såååå mycket bättre. (för att inte tala om pulversåserna…)

Ingredienser

4 personer

200 g Smör

2 Äggulor

1-2 msk Citronsaft

1 msk Vatten

ca. 1 msk Salt

ca. 1/2 krm Vitpeppar

Hur?

Smält smöret i en kastrull lite i förväg så det hinner komma ner i temperatur an aning.

Knäck i äggulorna i en annan kastrull, häll i citronsaft (börja med hälften och smaka av sen), vatten, salt och peppar.

Vispa ihop tills det blir luftigt och börja sedan börjar du droppa ner smöret (väldigt lite i taget i början) medan du vispar kraftigt.

När ägg och smör har börjat gå ihop (det märks tydligt att smeten blir tjockare) kan du ställa kastrullen på en platta med låg till mellanvärme.

Fortsätt vispa kraftigt och häll i resten av smöret, sakta och lite i taget.

När allt smör har hällts i så bör såsen ha först blivit ganska tjock, men när det sista smöret går i så brukar min sås i alla fall bli lite rinnigare.

Förtsätt vispa medan såsen kommer upp i temperatur.

Viktigt att sluta när såsen har fått en bra konsistens (men innan det har blivit en smörig äggröra)

Smaka av. Ha i lite mer citron så att du får up syran i såsen, den upplevs väldigt fet annars.

Trädgårdspesto

Trädgårdspesto

En pesto-lik röra som inte på något sätt är traditionell. Gjorde denna i somras och jag vände ner kokt färskpotatis i den så att det blev en somrig och fräsch potatissallad som passade riktigt bra till lax, men jag kan tänka mig att den blir minst lika bra till kyckling, fläsk eller annan fisk än just lax.

Ingredienser

(5 pers)

150 g Bladpersilja

50 g Dill

50 g Basilika

50 g Solrosfrön

2 klyftor Vitlök

1 dl Matolja (t.ex Raps)

50 g Parmesanost

Vitvinsvinäger eller citronsaft (efter smak)

Salt & Peppar (efter smak)

Hur?

Tjoffa helt enkelt ner alla ingredienser i en matberedare och låt den gå tills det blir en ganska slät smet. Tillsätt mer olja om det behövs.

Smaka av med salt och peppar.

Avsluta gärna genom att vända ner lite bra olivolja.

Ragú Bolognese

Ragú Bolognese

En fantastisk köttfärsås som tar tid – en mer autentisk ragu från norra Italien. Tillredningen tar inte så mycket tid, men den ska sedan stå och puttra i timmar.

Receptet är Sebastian Gibrands, och du kan se videon när den tillagas på Matgeeks YouTube-kanal.

Ingredienser

2 msk Olivolja

1 Gul lök

1 stjälk Selleri

1 Morot

2 Vitlöksklyftor

400 g Nötfärs

200 g Fläskfärs

100 g Pancetta

7 dl Kycklingfond

2 msk Tomatpuré

2 dl Mjölk

Salt

Svartpeppar

Till servering

100 g Smör

1 bit Parmesan

Flingsalt

Hur?

I en stekpanna, stek pancettan tills den har fått fin färg och fettet har släppt. Ta ur pancettan och lägg åt sidan så länge.

Stek sedan köttfärsen i fettet i pannan tills köttfärsen har fått ordentligt med färg (det tar ett tag).

Under tiden, skär morot, selleri och löken till små tärningar.

I en gryta, värm olja och ha i de tärnade grönsakerna och låt dem fräsas på och mjukna, utan att få färg.

Ha i tomatpurén i grönsakerna och stek ur tomatpurén ett tag innan du häller i köttfärden och pancettan.

Häll i kycklingfonden och låt skjuda svagt i minst två timmar.

Efter två timmar, värm upp mjölken i en kastrull och tillsätt sedan mjölken liet i taget under omrörning.

Sänk värmen och sätt ett lock på grytan. Rör om då och då tills mjölken har gått ihop med såsen.

Koka pastan.

Tillsätt sedan smöret i såsen.

Lyft över pastan när den nästan är klar och låt den koka färdigt i såsen.

Smaka av med salt och peppar.

Riv över parmesan vid servering.

Guacamole

Guacamole

Suverän avokadoröra till tacon, burriton, eller nachos.

Ingredienser

2 Avokados

1 Vitlöksklyfta

½ Tomat

2 tsk Limejuice

2 msk Olivolja

Hackad koriander

½ tsk Salt

Svartpeppar

Hur?

Skala avokadon och ta ur kärnan. Dela i mindre bitar och lägg i en skål.

Riv i vitlöksklyftan.

Fintärna tomat och lägg i.

Hacka koriandern och lägg i.

Kläm över limejuicen.

Salta och peppra lite.

Mosa ihop allt med en gaffel och smaka sedan av. Ha i mer lime, salt och peppar efter smak.

Vill du ha lite hetta, fintärna en halv jalapeno och ha i den.

Avsluta med att ringla över olivolja och rör om.

Servera.