Välj en sida

Blodapelsinmousse

Blodapelsinmousse

Två favoritsaker i en liksom. Blodapelsin (som är löjligt gott) och mousse som också är en favorit.

Testade fram detta recept inför en nyårsmiddag. Tror det var 2021-22.

Ingredienser

1 Blodapelsin

3 st Ägg

1 dl Strösocker

3 dl Vispgrädde

5 Gelatinblad

Till servering

Kanderade blodapelsinskal

Alternativt fintärnad apelsingelé-godis eller ett par blad citronmeliss.

Hur?

Börja med att blötlägga gelatinet i kallt vatten.

Knäck äggen och separera äggulorna från vitorna. Lägg i två separata skålar.

Vispa äggulor och socker pösigt.

Riv zesten från apelsinskalet.

Halvera apelsinen och pressa ut saften i en liten kastrull.

Värm upp apelsinsaften och smält ner gelatinbladen. Låt sedan svalna till rumstemperatur innan du rör ner apelsin/gelatinblandningen i de vispade äggulorna.

Rör om ordentligt.

Vispa grädden och vänd ner i blandningen.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner det i smeten.

Fyll i portionsglas och kyl i ca. 4 timmar.

Tårtbotten

Tårtbotten

Jag har gjort flera olika recept på tårtbottnar, men den här är min favorit.

Den blir fluffig och saftig. Gör vilken tårta du vill på den sen.

Ingredienser

4 Ägg

2 dl Socker

1 dl Vetemjöl

1 dl Potatismjöl

1 tsk Bakpulver

Smör & Ströbröd till formen

Hur?

Sätt ugnen på 175° C.

Smörj och bröda en tårtbottenform, du vet en sån där med löstagbara kanter.

Vispa ihop ägg och socker med en elvisp tills det blir riktigt fluffigt. Minst tre minuter – snåla inte här, du får igen det i resulatet, jag lovar.

Ovanför skålen med det vispade äggsmeten, håll ett durkslag och sila vetemjöl, potatismjöl och bakpulver ner i smeten.

Rrör om tills det blir en slät smet.

Häll ner smeten i formen.

Grädda i den uppvärmda ugnen (kontrollera först att den har kommit upp i 175°) i ca. 30 minuter.

Testa med en provsticka att den är genomgräddad. (inget kladd på stickan när du sticker ned den i kakan)

Låt svalna innan du försiktigt skär för att få till tre lager.

Hemgjord ”Nutella”

Hemgjord ”Nutella”

Det är ju löjligt gott med Nutella, så vem kunde tro att den går att göra ännu godare själv, hemma?

Här har du receptet. Godare, inte lika sötsliskig, mer nötig och alldeles underbar.

Ingredienser

600 g Hasselnötter

350 g Mjölkchoklad

1 msk Honung

1 krm Salt

Hur?

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna eller på ett bleck i ugnen tills de har fått en djupbrun färg.

Smält chokladen i en skål över en kastrull med skjudande vatten.

Häll i honungen och saltet i chokladen.

Häll ner nötterna i en matberedare och kör matberedaren länge – tills nötterna är krämiga och har blivit en rinnig smet.

Häll i chokladsmeten i nötsmeten och mixa vidare.

Häll upp i nydiskade och steriliserade burkar.

Sen kan burkarna förvaras i rumstemperatur i flera månader. (inte för att de räcker så länge…)