Välj en sida

Citron Cheesecake Martini

Citron Cheesecake Martini

Vi drack en liknande drink på en skön bar i Berlin 2012, och nu har jag hittat ett bra recept för en drink som påminner om den vi serverades i Prenzlauer Berg.

Ingredienser

2 rejäla serveringar

40 ml Limoncello

20 ml Licor 43

20 ml Sockerlag

30 ml Citronjuice

30 ml Grädde

Hur?

Häll alla ingredienser över is i en cocktailskakare.

Skaka ihop tills vätskan känns ordentligt kyld.

Häll upp på cocktailglas.

Garnera med en twist citronskal.

Agua de Jamaica

Agua de Jamaica

Detta är en dryck som jag drack mycket av när jag bodde i Phoenix, Arizona. På alla mexikanska ställen såldes kall Agua de Jamaica, eller bara ”Jamaica” som de flesta sa.

En riktigt god alkoholfri dryck till tacon en varm sommardag.

Ingredienser

(blir 1½ liter koncentrat)

5 dl Hibiscusblommor

2 l Vatten

Till färdiga drycken

(per liter färdig dryck)

1 dl Socker

Hur?

Koka upp hibiscusblommorna i vattnet och låt skjuda i ca 10 minuter.

Stäng av värmen och låt svalna i kastrullen.

Sila sedan av blommorna och släng dem.

Häll upp vätskan som är kvar i en flaska (helst glas eftersom den är lättare att få helt ren). Vätskan är ett koncentrat och det bör bli ca. 1½ liter.

Koncentratet håller sig i kylen i en vecka ungefär.

Blanda till färdig dryck

I en tillbringare, häll i en del koncentrat till två delar kallt vatten.

Häll i en deciliter strösocker per liter vätska.

Exempel:

3 dl koncentrat + 6 dl vatten + 1 dl socker blir ca. 1 liter Agua de Jamaica

Klar Piña Colada

Klar Piña Colada

En drink som kräver lite förberedelser. Till exempel så använda en ”Allspice Dram”, som behöver förberedas ca. en månad i förväg.

En kristallklar Piña Colada blir resultatet. Roligt att bjuda på vid rätt tillfälle.

Ingredienser

(4 personer)

90 ml Ananasjuice

60 ml Limejuice

15 ml Sockerlag

135 ml Kokosvatten

60 ml Allspice Dram

240 ml Rom (helst mörk)

1,5 dl Mjölk

Hur?

Blanda alla ingredienser utom mjölken i ett stort glas eller burk.

Häll mjölken i en skål.

Häll sakta ner drinkblandningen i mjölken under omrörning.

Låt stå i ca. en timme.

Efter 1 timme

Blandningen kommer att se ut som att den har ”skurit sig”. Detta är för att mjölken har bundit till sig alla fasta partiklar i vätskan, som normalt upplevs som lite grumlig.

Filtrera vätskan genom ett kaffefilter. Detta kommer att ta lång tid. Sist tog det mig ungefär tre timmar.

Häll över på flaska, redo att servera. Drinken klarar sig i kylen i flera år.

Servera

Servera över en stor isbit.

Garnera gärna med ett blad från en ananas.

Allspice dram

Allspice dram

En ingrediens att använda i drinkar för att få till den där Västindien känslan. Kryddpeppar och rom, en god kombination.

Ingredienser

25 g Kryddpeppar (hel)

3 dl Rom (helst mörk)

300 g Råsocker (Turbinado/Demerara)

3½ dl Vatten

Hur?

Rosta försiktigt kryddpepparen i en torr panna.

Mortla pepparn grovt.

Blanda rom och kryddpeppar i en burk och låt stå mörkt i minst 10 dagar.

Efter 10 dagar

Sila bort kryddpepparn.

Först genom en ostduk.

Sen ett varv till genom ett fuktat kaffefilter.

Koka ihop en sirap av socker och vatten tills kristallerna har lösts upp. Låt svalna.

Häll över sirapen över den kryddade romen.

Låt helst stå i en månad innan användning så att aromerna har integrerats helt och hållet.

Margarita

Margarita

Klassiker. En härligt syrlig drink med lite salt på kanten. Perfekt en varm sommardag.

Ingredienser

2 delar tequila

1 del Cointreau

1 del Citronsaft

1 barsked Sockerlag

Salt

Hur?

Över en stor isbit, häll i ingredienserna och skaka ihop.

Ta ett passande glas (jag brukar använda en s.k. ”tumbler”), dra en citronskiva över kanten och doppa kanten i salt.

Lägg i en stor isbit i glaset och häll på drinken.

Njut.