Välj en sida

Majonnäs

Majonnäs

Emulsionssås på ägg och olja.

Detta är ett grundrecept som går att smaksätta på enn uppsjö av olika sätt.

Ingredienser

2 Äggulor

1 tsk Dijonsenap

1-2 tsk Vitvinsvinäger

-eller-

1-2 tsk Citronsaft

2 ½ dl Neutral matolja (Raps eller liknande)

Salt (smaka av)

Hur?

Lägg äggulorna i en stor skål så att det finns utrymme att vispa kraftigt.

Klicka i dijonsenapen och 1 task av vitvinsvinäger eller citronsaft (ibland tar jag hälften av varje).

Börja vispa kraftigt och häll i oljan sakta, sakta. Börja med några droppar i taget så att emulsionen kan påbörjas, efter ett tag ser man att oljan och äggulorna ”går ihop”, då kan man börja hälla i oljan som en tunn stråle medan man fortsätter att vispa kraftigt tills all olja har hällt i.

Smaka av och addera salt och mer vitvinsvinäger och/eller citronsaft efter smak.

Rödvinssås

Rödvinssås

Klassiker till nötkött eller lamm.

Ingredienser

3 dl Rött vin

3 dl Kalvfond

1 msk Rödvinsvinäger

1 msk Smör

2 dl Scharlottenlökar

1 Lagerblad

2 kvistar Timjan

Salt & Peppar

Hur?

Hacka löken och bryn den i smöret.

I med lagerblad och timjan och låt det steka med och ge smak.

När löken har blivit lite genomskinlig får lite färg, häll på rödvinsvinägen och vinet först och låt det koka ur alkoholen lite.

Häll i kalvfonden och låt det koka med och reducera tills såsen blir tillräckligt tjock att täcka baksidan på en sked. Dra ett finger på skeden och såsen ska inte rinna ut och fylla i tomrummet som blir av ditt finger.

Sila av alla lökbitar och örter och häll såsen i en kastrull.

Avsluta med att salta och peppra efter tycke och ha till sist i en klick smör så att såsen blir härligt glansig.