Välj en sida

Enzoni

Enzoni

En fräsch och somrig drink med lite bittra toner från Campari. Perfekt en varm sommarkväll.

Ingredienser

(2 personer)

5 Vindruvor

3 cl Gin

3 cl Campari

2 cl Citronjuice

5 cl Sockerlag

Hur?

Lägg i vindruvorna i ett stort glas eller cocktail-shaker.

Lägg i en stor isbit, häll i resten av ingredienserna och skaka ihop tills vätskan kylts ordentligt av isen.

Ta ett passande glas (jag brukar använda en s.k. ”coupe”), och häll upp genom en finmaskad sil för att fånga upp eventuella bitar av vindruvorna.

Har du frusna vindruvor, skulle det vara en passande garnering, plus att det hjälper drinken att hålla sig kall.

Skål!

Yerevonian

Yerevonian

Detta är en variant på den klassiska drinken ’Negroni’, som är en ganska enkel drink med lika mänghder Gin, Vermouth, och Campari med en apelsinskiva som garnering.

Under en resa till Yerevan i Armenien träffade jag en gammal skolkamrat på en bar där. Han hade beställt en variant på Negroni där han bytte ut Gim mot Armenisk ”Cognac” (Brandy).

När jag kom hem så experimenterade jag fram en variant som kom att bli en favorit.

Funkar perfekt som välkomstdrink eller aperitif.

Skål!

Ingredienser

(en severing)

2 cl Brandy eller Cognac

2 cl Antiqua Formula (en väldigt god och komplex Vermouth)

2 cl Aperol

3-4 stänk Angostura Bitter

Garnering

Perfekt med en apelsin twist. (skala av en lång och bred bit tvättat apelsinskal med en potatisskalare)

Hur?

Lägg en stor bit (eller flera mindre) is i glaset som drinkan ska serveras i.

Lägg en till stor bit is i ett stort glas (typ pint-glas), eller en större mugg. Häll i Brandy, Antiqua Formula, och Aperol. Avsluta med Angostura Bitters.

Rör om med en sked tills vätskan kylts ordentligt.

Häll upp i glaset och garnera med apelsinskalet.

Sockerlag

Sockerlag

Ett måste i barskåpet.

Ingredienser

1 dl Strösocker

1 dl Vatten

Hur?

Koka ihop socker och vatten tills sockret har smält helt.

Häll upp på flaska.

Simple syrup.

Sidecar

Sidecar

En klassisk drink. Härligt syrlig med bra komplexitet.

Ingredienser

(2 personer)

4 cl Cognac eller Brandy

2 cl Cointreau

2 cl Citronsaft

Socker

Hur?

Över en stor isbit, häll i ingredienserna och skaka ihop.

Ta ett passande glas (jag brukar använda en s.k. ”coupe”), dra en citronskiva över kanten och doppa kanten i socker.

Lägg i en stor isbit i glaset och häll på drinken.

Skål!