Välj en sida

Kyckling puttanesca

Kyckling puttanesca

Ett lite omständligt, men ruskigt gott recept på denna klassiker.

Salt, syrligt, massor av umami. Korka upp en Sangiovese till och du är hemma.,

Ingredienser

(6 personer)

4 Kycklingklubbor (hela)

6 Vitlöksklyftor

20-25 st Gröna Oliver (gärna Castelvetrano eller liknande)

4 Anchovisfiléer

2 msk Tomatpuré

2 dl Vitt vin

3 msk Kapris

2 Lagerblad

3 st Citronskalslängder (ca. 5 cm)

Citronklyftor till servering

Salt

Hur?

Salta kycklingen och låt gärna ligga i kylen en timme eller två om du har tid. Det blir bättre stekyta då.

Stek sedan kycklingen i olivolja på medelvärme tills skinnet är krispigt och har fått fin färg.

Lägg kycklingen på ett bleck och sätt i ugnen på 175°.

I samma stekpanna, med fettet kvar från kycklingen, lägg i vitlöken (finskivad) och ansjovis. Låt det stekas ihop tills anchovisen har ”smält”. Det brukar ta ca. 2 minuter.

Klicka i tomatpurén och låt den stekas lite innan du har i vitt vin, oliver, kapris, citronskal och lagerblad.

Låt allt puttra ihop lite och tjockna en aning innan du häller allt över kycklingen och ställer tillbaka allt i ugnen tills kycklingen är genomstekt. (ca. 30 minuter till)

Servering

Koka pasta (gärna spaghetti) när det är ca 10 minuter kvar för kycklingen i ugnen.

Spar lite pastavatten om såsen har blivit för tjock i ugnen.

Häll den färdiga spaghettin i en stor skål, häll över kycklingen och såsen och vänd runt tills all pasta har gått ihop med såsen.

Behövs det, späd ut med pastavatten så att såsen får en lagom tjocklek. (trögt rinnig, inte vattnig)

Häll upp ett glas bra Sangiovese från Toscana och njut.

Kycklingquesadilla

Kycklingquesadilla

Brukar funka som en enkel lunch när vi har lite kyckling kvar från en middag under veckan. Ofta något vi tar till på helgerna.

Ingredienser

(3 pers)

Kyckling (grillad)

6 Tortillas

1 påse Taco-ost

Tillbehör

Gräddfil

Salsa fresca

Hur?

I en torr stekpanna, lägg i en tortilla. Stö över riven ost, strössla på med strimlad kyckling och lägg på en tortilla ovanpå.

Stek på medelvärme så att osten smälter utan att tortillan bränns.

När osten smält något och quesadillan håller ihop, vänd alltihop och stek på andra sidan. Om tortillan inte blivit brun, stek och vänd tills båda sidor är lagom bruna.

Skär upp i bitar och servera med Salsa fresca och Gräddfil.

Kycklingtaco

Kycklingtaco

En vardagsklassiker hemma hos oss.

Man kan göra det enkelt för sig och köpa grillad kyckling direkt från mataffären, eller så kan man såklart grilla på kycklingen själv, antingen på grillen eller i ugnen.

En enkel och snabb middagsidé som brukar gå hem med barnen också.

Ingredienser

(3 pers)

½ Kyckling (grillad), eller två klubbor

6 Tortillas

6-8 Körsbärstomater (eller 2 kvisttomater)

½ Rödlök

1 burk Majs

2 Avokados

1 Lime

Gräddfil

Hur?

Finhacka tomaterna, rödlöken, och koriandern och lägg i en skål. Blanda ihop – en enkel salsa fresca är klar.

Strimla kycklingen och lägg i en skål.

Tärna avokadon.

Häll upp majsen i en skål.

Skär lime i klyftor.

Servera.

En taco

Jag brukar börja med strimlad kyckling, sen lägger jag på avokado, majs och rikligt med salsa fresca. Sen klämmer jag lite lime över hela och toppar med gräddfil innan jag viker in botten och rullar ihop (lite som en tunnbrödsrulle).

Voila! En enkel och snabb middag.

 

Friterad kyckling

Friterad kyckling

Krispig och smakrik kyckling som passar bra till sallader eller som plockmat.

Ett recept jag brukar laga till exempel när det är rea på innerfiléer på lokala matbutiken.

Ingredienser

Kyckling

Frityrolja

Marinaden

Mjölk

Vinäger

Salt

Mjölet

2 delar Vetemjöl

1 del Majsmjöl

Salt & Peppar

Paprikapulver

Cayennepeppar

Oregano

Hur?

Lägg kycklingen i en stor skål med mjölj, en skvätt vinäger och någon tesked salt. Låt den stå minst en halvtimme, gärna en hel.

Blanda ihop alla torra ingredienser. Fega inte med kryddorna, det ska smaka något också. Experimentera gärna med kryddorna här för att hitta din grej.

Ta gärna lite av marinadmjölken och skvätt ner i mjöljen så det klumpar sig lite. Så får man lite härliga krispiga klumpar på kycklingen sen.

Rulla runt kycklingen i mjölblandningen och tryck in mjölet ordentligt i varje skrymsle av kycklingen.

Lägg ner några kycklingbitar i frityroljan som är 160° C i en djup, tjockbottnad, kastrull. Inte för många åt gången, då säkner du temperaturen på oljan för mycket.

Fritera i 5-7 minuter och vänd bitarna då och då.

Ta upp bitarna och låt dem rinna av på ett bleck med hushållspapper. Salta direkt.

Låt kycklingen vila några minuter innan servering.