Välj en sida

Allspice dram

Allspice dram

En ingrediens att använda i drinkar för att få till den där Västindien känslan. Kryddpeppar och rom, en god kombination.

Ingredienser

25 g Kryddpeppar (hel)

3 dl Rom (helst mörk)

300 g Råsocker (Turbinado/Demerara)

3½ dl Vatten

Hur?

Rosta försiktigt kryddpepparen i en torr panna.

Mortla pepparn grovt.

Blanda rom och kryddpeppar i en burk och låt stå mörkt i minst 10 dagar.

Efter 10 dagar

Sila bort kryddpepparn.

Först genom en ostduk.

Sen ett varv till genom ett fuktat kaffefilter.

Koka ihop en sirap av socker och vatten tills kristallerna har lösts upp. Låt svalna.

Häll över sirapen över den kryddade romen.

Låt helst stå i en månad innan användning så att aromerna har integrerats helt och hållet.

Dragonsås

Dragonsås

Jag brukar göra denna sås till kyckling. Tycker den passar suveränt till just kyckling vare sig den är grillad, ugnsrostad, eller stekt i pannan.

Gärna lite ugnsrostade potatisar och grönsaker till. 

Ingredienser

1 Gullök

2-3 tsk Dragon

1-2 krm Curry

1 msk Tomatpuré

2 msk Vitt vin

1,5 dl Creme Fraiche

1,5 dl Vatten

1 tärning Kycklingbuljong

Citronjuice

Salt & Peppar

Smör till stekning

Hur?

Tärna och fräs på löken tills den brynts lite (5-7 minuter). Den får inte bli för mörk i färgen.

Ha i tomatpurén och låt den stekas med lite innan du adderar dragon och curry (ibland skippar jag curry och tar mer dragon).

Häll på vin, creme fraiche, vatten och släng i buljongtärningen.

Låt allt puttra i några minuter och smaka av med lite citron, salt och peppar.

Pajskal

Pajskal

Ett enkelt recept på själva skalet till pajen som funkar till räkpaj, västerbottenpaj, quiche osv.

Ingredienser

125 g Smör

3 dl Vetemjöl

1 msk Vatten

1 krm Salt

Hur?

Häll i saltet i mjölet och rör om lite.

Tärna ner det rumstempererade smöret i mjölet.

Arbeta in smöret i mjölet med händerna tills allt håller ihop.

Arbeta in en matsked vatten och gör degen till en boll.

Slå in bollen i plastfolie och låt den ligga i kylen en halvtimme.

Kavla ut degen till en jämntjock rund form som är storleken så att den täcker pajformen.

Rulla upp degen på kaveln och rulla sedan ut den över forman och peta in alla kanter. Skär bort eventuellt överskott i överkant.

Nagga botten på degen och grädda i ugnen på 225° C i ca 10 minuter tills pagskalet fått fin färg.

Låt svalna innan du häller i ditt paj-innehåll.

Gremolata

Gremolata

Gremolata är det klassiska serveringstillbehöret till Osso Buco (kalvbog med ben som har fått puttra i grönsaker, fond, vitvin, tomat, med mera). Det ger en härlig dimension till långkok då denna örtiga citron och vitlöks-strössel en fräschör som bryter av grytors djupa och genomkokta smaker. Även supersmarrigt på nygrillat nöt- eller fläskkött.

Ingredienser

Zest från 1 Citron

1 knippe Bladpersilja

1 Vitlöksklyfta

Hur?

Finhacka bladpersiljan. Färdighackat ska det bli ungefär en deciliter.

Riv en vitlöksklyfta och det gula på ett citronskal.

Gnugga ihop allt så att det inte råkar bli en klump med vitlök eller citron utan att allt är välfördelat.

Strössla på maten och njut.

Chimichurri

Chimichurri

Chmichurri är, likt perto, en oljebaserad sås med främst örter och vitlök. Man använder andra örter och såsen passar suveränt till grillat kött.

Ingredienser

1 stor nypa Salt

1 liten nypa Socker

1 klyfta Vitlök

2 msk Oregano (färsk)

½ dl Dill (färsk)

½ dl Mynta (färsk)

2 msk Koriander (färsk)

5 dl Persilja (färsk)

Zest från 1 Citron

4 msk Citronjuice

2,5 dl Olivolja

Hur?

I antingen en stor mortel eller matberedare, mortla/mixa salt, socker och vitlök till en massa.

Mortla/mixa sedan i alla örter samt citronzest och juice.

Häll i olivoljan och mixa tills allt har gått ihop.

Låt gärna stå ett par timmar innan du ringlar såsen över skivorna av exempelvis nygrillad Iberico Pluma.