Välj en sida

Rillette på fläskkarré

Rillette på fläskkarré

Klassisk fransk köttröra på burk. En skiva baguette, en rejäl klick rillette och en cornichon på det och du är hemma.

Ingredienser

ca. 3 burkar

1 kg Fläskkarré

2 dl vitt Vin

100g Ankfett

3-4 klyftor Vitlök

2-3 Lagerblad

2 blad Salvia

1-2 kvistar Timjan

3-5 st Kryddpepparkorn

2 st Kryddnejlikor

1/2 krm riven Muskot

1/2 krm Vitpeppar

Vatten

Salt och nymald Svartpeppar (smaka av)

Hur?

Sätt ugnen på 125 grader.

Skär karrén i kuber (ca 2×2 cm) och strö salt över dem.

Lägg i en gryta tillsammans med lagerblad, kryddpeppar, salvia, timjan, vitt vin och ankfettet.

Slå över så mycket vatten att det nästan täcker köttet.

Täck med lock.

Låt grytan stå i ugn i 4-6 timmar. Rör om någon gång under tillagningen. Känn på köttet att det faller sönder – då är det klart.

Ta ut grytan med rilletten och låt den sjuda utan lock på spisen i 45 minuter.

Sila köttet och spar kokvätskan. Plocka bort lagerblad, kryddpeppar och timjankvistar.

Dra isär köttet och mosa ordentligt. Späd allt eftersom med lite av kokvätskan och fettet tills du fått en trådig, krämig konsistens.

Smaka av med salt och svartpeppar.

Förvaring

Koka rena glasburkar och fyll med rillette.

Häll på 3-4 skedar med vätskan/fettet som är över.

Fettet stelnar och skapar en lufttät hinna som skyddar köttet.

Förvara i kylskåp.

Västerbottensostpaj

Västerbottensostpaj

För många är det här ett måste till kräftskivan.

Just idag gjorde jag den för att våra vänner från London hälsar på och denna paj är deras favorit.

Ingredienser

1 Pajskal

300 g Västerbottensost

3 Ägg

2 dl Vispgrädde

Svartpeppar

Hur?

Gör pajskalet enligt receptet och låt det svalna något.

Sätt ugnen på 200° C.

Riv Västebottensosten om den inte redan är riven.

Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem med vispgrädden och ett knappt kryddmått svarpeppar. (salt behövs inte för att osten redan har gansla mycket sälta)

Häll i osten och rör ihop.

Häll ner smeten i pajskalet och grädda i ugnen ca 20 minuter tills pajen har stelnat.

Låt pajen svalna lite innan servering.

Macka med grillad persika och lök

Macka med grillad persika och lök

Har gjort den här några gånger och den är helt suverän. En matig och vegetarisk macka som passar perfekt som en lättare lunch eller en förrätt.

Har också serverat den till en vinprovning vi höll där vi provade Sauvignon Blanc från runt om i världen. Mackan pasade perfekt.

Ingredienser

1 skiva Surdegsbröd (Levain eller liknande)

Persika

Mjuk Chevré ost

Olivolja

Gullök

Japansk soja

Citronsaft

Salladslök

Sesamfrön

Svartpeppar

Hur?

Grilla eller stek brödskivan och gnid in den med en bit gullök direkt efter.

I en skål, blanda ihop getosten med lite olivolja och svartpeppar till en smet. Bred på ett rikligt lager ost på brödskivan.

Skiva persikan i centimetertjocka skivor och grilla eller stek dem tills de blir lite mjuka.

Skiva gullöken i tjocka (knapp centimeter) skivor, stek dem i en stekpanna med lite olivolja på medelvärme i ca. 3 minuer på varje sida. Ringla lite japansk soja över löken och kläm lite citronsaft över också. Låt allt svalna ett tag i pannan så att löken kan dra till sig sojan och citronen.

Lägg på löken på persikorna, toppa med finskivad salladslök, sesamfrön och nymald svartpeppar.

Pajskal

Pajskal

Ett enkelt recept på själva skalet till pajen som funkar till räkpaj, västerbottenpaj, quiche osv.

Ingredienser

125 g Smör

3 dl Vetemjöl

1 msk Vatten

1 krm Salt

Hur?

Häll i saltet i mjölet och rör om lite.

Tärna ner det rumstempererade smöret i mjölet.

Arbeta in smöret i mjölet med händerna tills allt håller ihop.

Arbeta in en matsked vatten och gör degen till en boll.

Slå in bollen i plastfolie och låt den ligga i kylen en halvtimme.

Kavla ut degen till en jämntjock rund form som är storleken så att den täcker pajformen.

Rulla upp degen på kaveln och rulla sedan ut den över forman och peta in alla kanter. Skär bort eventuellt överskott i överkant.

Nagga botten på degen och grädda i ugnen på 225° C i ca 10 minuter tills pagskalet fått fin färg.

Låt svalna innan du häller i ditt paj-innehåll.

Toast Skagen

Toast Skagen

Gjorde först detta recept till midsommar, den 19e juni 2020.

Jag minns det som en varm och fin sommardag och skagen är ju en härlig klassiker.

Ingredienser

100 g Räkor (helst handskalade)

2 msk Majonnäs

2 msk Dill

1 msk Pepparrot (riven)

1 msk Creme Fraiche

2 tsk Citronsaft

Salt (smaka av)

Garnering

Dill

Citronskiva

Svartpeppar

Rom (laxrom, löjrom, eller stenbit)

Hur?

Skala räkorna och lägg i en skål. Spara gärna skalen för att göra räkfond på (recept för detta kommer snart).

Klicka i resten av ingredienserna (förutom saltet) och rör ihop. Smaka av och tillsätt lite salt i taget tills du hittat en bra balans med sältan.

Toast

Värm en stekpanna och smält smör i pannan. När smöret har slutat bubbla och fräsa, lägg ner brödskivorna (skär gärna bort kanterna först) och stek dem tills gyllenbruna.

Servera

Lägg den stekta brödskivan på en tallrik, klicka på räkröran och lägg en sked med rom på toppen. En dillkvist ovanpå allt och en bit citron bredvid för att kunna klämma på efter eget tycke.