Yerevonian
Detta är en variant på den klassiska drinken ’Negroni’, som är en ganska enkel drink med lika mänghder Gin, Vermouth, och Campari med en apelsinskiva som garnering.
Under en resa till Yerevan i Armenien träffade jag en gammal skolkamrat på en bar där. Han hade beställt en variant på Negroni där han bytte ut Gim mot Armenisk ”Cognac” (Brandy).
När jag kom hem så experimenterade jag fram en variant som kom att bli en favorit.
Funkar perfekt som välkomstdrink eller aperitif.
Skål!
Ingredienser
(en severing)
2 cl Brandy eller Cognac
2 cl Antiqua Formula (en väldigt god och komplex Vermouth)
2 cl Aperol
3-4 stänk Angostura Bitter
Garnering
Perfekt med en apelsin twist. (skala av en lång och bred bit tvättat apelsinskal med en potatisskalare)
Hur?
Lägg en stor bit (eller flera mindre) is i glaset som drinkan ska serveras i.
Lägg en till stor bit is i ett stort glas (typ pint-glas), eller en större mugg. Häll i Brandy, Antiqua Formula, och Aperol. Avsluta med Angostura Bitters.
Rör om med en sked tills vätskan kylts ordentligt.
Häll upp i glaset och garnera med apelsinskalet.