Tartiflette
En fransk klassiker. En suverän potatisgratäng med lite kött. Funkar som varmrätt med en sallad till, eller som tillbehör till grillat eller liknande.
Ingredienser
2 kg Potatis (fast)
3-400 g Pancetta
1½ Gul lök
2 Vitlöksklyftor
1½ dl Creme Fraiche
1½ dl Vispgrädde
1½ dl Vitt vin
½ dl Mjölk
400g Rebluchon ost
Smör (till ugnsformen)
Salt
Vitpeppar
Hur?
Sätt ugnen på 180° C med varmluft, eller 200° utan varmluft.
Skala och skiva potatisen i ¾ cm tjocka skivor.
Koka potatisen i saltat vatten i 5-10 minuter. (Potatisen ska mjukna, men inte vara färdigkokt.)
Under tiden, tärna pancettan och lägg i en kall stekpanna och sätt på medelvärme. Fettet kommer att släppa och pancettan blir nästran krispig. Ta sedan ut pancettan och lägg åt sidan.
Stek gullöken och vitlöken i fettet från pancettan tills det har mjuknat, men innan det börjar få färg.
När potatisen har kokat ett tag, häll av vattnet och lägg hälften av potatisen i botten på en stor ugnsfast form som är smord med smör.
Häll över pancettan och löken.
Häll på resten av potatisen.
Blanda ihop Creme Fraiche, vispgrädde, vitt vin, mjölk, salt och peppar.
Häll över vätskeblandningen över potatisen, pancettan och löken.
Skiva Rebluchon-osten och lägg det som ett lager över potatisen.
Täck formen med aluminiumfolie och ställ in i ugnen i 20 minuter.
Ta bort folien och ställ tillbaka i 10 minuter till.
Låt vila i ca 10 minuter innan servering.