Rillette på fläskkarré
Klassisk fransk köttröra på burk. En skiva baguette, en rejäl klick rillette och en cornichon på det och du är hemma.
Ingredienser
ca. 3 burkar
1 kg Fläskkarré
2 dl vitt Vin
100g Ankfett
3-4 klyftor Vitlök
2-3 Lagerblad
2 blad Salvia
1-2 kvistar Timjan
3-5 st Kryddpepparkorn
2 st Kryddnejlikor
1/2 krm riven Muskot
1/2 krm Vitpeppar
Vatten
Salt och nymald Svartpeppar (smaka av)
Hur?
Sätt ugnen på 125 grader.
Skär karrén i kuber (ca 2×2 cm) och strö salt över dem.
Lägg i en gryta tillsammans med lagerblad, kryddpeppar, salvia, timjan, vitt vin och ankfettet.
Slå över så mycket vatten att det nästan täcker köttet.
Täck med lock.
Låt grytan stå i ugn i 4-6 timmar. Rör om någon gång under tillagningen. Känn på köttet att det faller sönder – då är det klart.
Ta ut grytan med rilletten och låt den sjuda utan lock på spisen i 45 minuter.
Sila köttet och spar kokvätskan. Plocka bort lagerblad, kryddpeppar och timjankvistar.
Dra isär köttet och mosa ordentligt. Späd allt eftersom med lite av kokvätskan och fettet tills du fått en trådig, krämig konsistens.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Förvaring
Koka rena glasburkar och fyll med rillette.
Häll på 3-4 skedar med vätskan/fettet som är över.
Fettet stelnar och skapar en lufttät hinna som skyddar köttet.
Förvara i kylskåp.