Ragú Bolognese
En fantastisk köttfärsås som tar tid – en mer autentisk ragu från norra Italien. Tillredningen tar inte så mycket tid, men den ska sedan stå och puttra i timmar.
Receptet är Sebastian Gibrands, och du kan se videon när den tillagas på Matgeeks YouTube-kanal.
Ingredienser
2 msk Olivolja
1 Gul lök
1 stjälk Selleri
1 Morot
2 Vitlöksklyftor
400 g Nötfärs
200 g Fläskfärs
100 g Pancetta
7 dl Kycklingfond
2 msk Tomatpuré
2 dl Mjölk
Salt
Svartpeppar
Till servering
100 g Smör
1 bit Parmesan
Flingsalt
Hur?
I en stekpanna, stek pancettan tills den har fått fin färg och fettet har släppt. Ta ur pancettan och lägg åt sidan så länge.
Stek sedan köttfäörsen i fettet i pannan tills köttfärsen har fått ordentligt med färg (det tar ett tag).
Under tiden, skär morot, selleri och löken till små tärningar.
I en gryta, värm olja och ha i de tärnade grönsakerna och låt dem fräsas på och mjukna, utan att få färg.
Ha i tomatpurén i grönsakerna och stek ur tomatpurén ett tag innan du häller i köttfärden och pancettan.
Häll i kycklingfonden och låt skjuda svagt i minst två timmar.
Efter två timmar, värm upp mjölken i en kastrull och tillsätt sedan mjölken liet i taget under omrörning.
Sänk värmen och sätt ett lock på grytan. Rör om då och då tills mjölken har gått ihop med såsen.
Koka pastan.
Tillsätt sedan smöret i såsen.
Lyft över pastan när den nästan är klar och låt den koka färdigt i såsen.
Smaka av med salt och peppar.
Riv över parmesan vid servering.