Välj en sida

Ljummen bön- och grönsakssallad

En matig och helt vegetarisk sallad på bönor, rotfrukter och lite annat.

Mycket god och mättande.

Ingredienser

Limabönor / Smörbönor

Morötter

Brysselkål

Blomkål

Fetaost

Olivolja

Lagerblad

Dill (färsk)

Persilja (färsk)

Flingsalt

Dressing

Scharlottenlök

Rödvinsvinäger

Olivolja

Za’atar

Hur?

Blötlägg bönorna över natten.

Koka bönorna på svag värme i saltat vatten med ett lagerblad och olivolja i 90 minuter.

Vänd morötterna i olivolja och lägg på ett bleck eller en ugnsfast form. Salta och peppra och rosta i ugnen på 225° C tills de fått fin färg.

Halvera brysselkålen och skär dem i kvarter om de är stora. Lägg dem i en skål och häll på olivolja och salt och blanda ihop innan du lägger dem på ett bleck eller ugnsfast form. Rosta dem hårt och vänd på dem ett par gånger medan de rostas. De ska nästan bli helt svarta.

Skiv blomkålen i grova ca. 2 cm tjocka skivor och lägg dem på ett bleck eller ugnsfast form. Ringla över olivolja och strö på salt. Rosta i ugnen tills de fått fin färg.

Gör nu vinaigretten till bönorna. Fintärna charlottenlöken, häll på rödvinsvinäger och olivolja. Vinaigretten ska vara rejält syrlig, så var inte rädd att hälla på vinägern. Salta och peppra efter smak och ha sedan i za’atar.

Vänd ner de ljumma bönorna i vinaigretten.

Nu är det dags att sätta ihop salladen.

Servering

I den största skålen du har (använd annars ett stort och djupt serveringsfat) lägg i den rostade blomkålen i botten.

Nästa lager är den hårt rostade brysselkålen.

Sedan morötterna och ovanpå dem lägger vi bönorna som är härligt syrliga tack vare vinaigretten.

Smula sedan över fetaosten följt av de färska örterna.

Smula lite flingsalt överst och avsluta med lite av bön-vinaigretten utspädd med lite av vattnet från bönkoket.

Servera.