Friterad kyckling
Krispig och smakrik kyckling som passar bra till sallader eller som plockmat.
Ett recept jag brukar laga till exempel när det är rea på innerfiléer på lokala matbutiken.
Ingredienser
Kyckling
Frityrolja
Marinaden
Mjölk
Vinäger
Salt
Mjölet
2 delar Vetemjöl
1 del Majsmjöl
Salt & Peppar
Paprikapulver
Cayennepeppar
Oregano
Hur?
Lägg kycklingen i en stor skål med mjölj, en skvätt vinäger och någon tesked salt. Låt den stå minst en halvtimme, gärna en hel.
Blanda ihop alla torra ingredienser. Fega inte med kryddorna, det ska smaka något också. Experimentera gärna med kryddorna här för att hitta din grej.
Ta gärna lite av marinadmjölken och skvätt ner i mjöljen så det klumpar sig lite. Så får man lite härliga krispiga klumpar på kycklingen sen.
Rulla runt kycklingen i mjölblandningen och tryck in mjölet ordentligt i varje skrymsle av kycklingen.
Lägg ner några kycklingbitar i frityroljan som är 160° C i en djup, tjockbottnad, kastrull. Inte för många åt gången, då säkner du temperaturen på oljan för mycket.
Fritera i 5-7 minuter och vänd bitarna då och då.
Ta upp bitarna och låt dem rinna av på ett bleck med hushållspapper. Salta direkt.
Låt kycklingen vila några minuter innan servering.