Empanadas de Pino
Den berömda Chilenska pirogen som har minst lika många recept som köttfärssås. Jag tror varje familj har sitt eget, men några grundstenar består.
Detta recept är ganska klassiskt så välkommen att fixa och piffa det efter egen smak.
Jag gjorde nyligen dessa till en vinprovning jag arrangerade där vi provade viner från Chile.
Ingredienser (färsen)
ca. 24 stycken
1 kg Nötfärs
1 kg Gul lök
1 msk Oregano
1 msk Paprikapulver
½ tsk chilipulver efter eget tycke (frivilligt)
½ tsk Spiskummin
½ msk Salt (smaka av)
1 msk olja
ca ½ dl Vatten
Ingredienser (tillbehör)
4 Ägg (hårdkokta)
2-3 Russin (per pirog)
1-2 Svarta urkärnade oliver (per pirog)
1 Ägg (att pensla med)
Hur?
Stek gärna köttfärsen dagen innan. Kör du allt samma dag, se till att färsen får tid at svalna innan du formar dina empanadas.
Äggen
Koka äggen i en kastrull i ca 10 minuter så de blir hårdkokta.
När äggen är klara, skala och skär i klyftor. Jag skar varje ägg i 6 klyftor.
Tillbehör
Häll upp oliver och russin i små skålar. Blötlägg gärna russinen i lite vatten.
Köttet
Skala och hacka löken.
I en stor kastrull, stek löken på medelvärme tills den blir riktigt mjuk, karamelliserad och nästan är genomskinlig. Detta tar ca 30 min. Tillsätt en skvätt vatten efter ett tag, då blir löken ännu mjukare.
Tillsätt köttfärsen och kryddorna i kastrullen med löken. Stek och blanda ihop väl tills allt är genomstekt och smakerna fått blanda ihop sig med köttet (ca 30 min).
Ha i en halv deciliter vatten och låt puttra ihop. Smaka av och tillsätt mer salt och kryddor efter behov. Låt sedan svalna.
Degen
Sätt igång med degen.
Häll upp mjölet i en stor skål och tillsätt smöret i klickar, saltet och lite vatten åt gången medan du blandar ihop med händerna. Tillsätt mer vatten vid behov. När degen känns lagom bra kan du fortsätta arbeta ihop den på bakbänken till slät, smidig och jämn i konsistens. (Degen ska inte vara klibbig!) Låt den sedan vila en liten stund under bakduk eller plast så att den inte blir torr.
Dags att göra empanadas!
När köttfärsen svalnat och du har allt förberett kan du börja forma dina empanadas.
Börja med att sätta på ugnen till 200°C.
Portionera upp degen och forma små bollar á 60 g / boll och ha dem alla färdiga under bakduk eller plast tills det är dags att fylla.
Kavla ut degen på bakbord utan mjöl så att den blir ca 2-3 mm tjock och lite mer oval i form likt ett ägg med nederdelen lite bredare än toppen. Det blir på detta sätt lättare att vika över och försluta pirogen.
Ta en rejäl bordssked med köttfärs och lägg den i mitten av den utkavlade degen.
Tillsätt 1 äggskiva/klyfta, 1 oliv och 2-3 russin i varje pirog.
Förslut pirogen väl genom att fukta lite lätt på fingertoppen och dutta på nederdelen av degen innan du drar överdelen över fyllningen och lätt trycker till så att pirogen stängs. (Ibland behöver man inte fukta fingret, degen är rätt fet)
Ta bort deg med en kniv om det blir mycket deg över vid kanten.
Vispa ihop ägg och pensla pirogerna, gör ett hål på dem så att de inte spricker under gräddningen.
Grädda i mitten av ugnen, 200°C i ca 20 minuter eller tills att de blivit gyllenbruna. Håll gärna koll på dem! (Mina blev inte helt klara efter 20 minuter, så jag bytte till varmluft efter 20 minuter och lät de gå med varmluft i 5 minuter till – då blev de riktigt bra.)