Välj en sida

Kyckling puttanesca

Ett lite omständligt, men ruskigt gott recept på denna klassiker.

Salt, syrligt, massor av umami. Korka upp en Sangiovese till och du är hemma.,

Ingredienser

(6 personer)

4 Kycklingklubbor (hela)

6 Vitlöksklyftor

20-25 st Gröna Oliver (gärna Castelvetrano eller liknande)

4 Anchovisfiléer

2 msk Tomatpuré

2 dl Vitt vin

3 msk Kapris

2 Lagerblad

3 st Citronskalslängder (ca. 5 cm)

Citronklyftor till servering

Salt

Hur?

Salta kycklingen och låt gärna ligga i kylen en timme eller två om du har tid. Det blir bättre stekyta då.

Stek sedan kycklingen i olivolja på medelvärme tills skinnet är krispigt och har fått fin färg.

Lägg kycklingen på ett bleck och sätt i ugnen på 175°.

I samma stekpanna, med fettet kvar från kycklingen, lägg i vitlöken (finskivad) och ansjovis. Låt det stekas ihop tills anchovisen har ”smält”. Det brukar ta ca. 2 minuter.

Klicka i tomatpurén och låt den stekas lite innan du har i vitt vin, oliver, kapris, citronskal och lagerblad.

Låt allt puttra ihop lite och tjockna en aning innan du häller allt över kycklingen och ställer tillbaka allt i ugnen tills kycklingen är genomstekt. (ca. 30 minuter till)

Servering

Koka pasta (gärna spaghetti) när det är ca 10 minuter kvar för kycklingen i ugnen.

Spar lite pastavatten om såsen har blivit för tjock i ugnen.

Häll den färdiga spaghettin i en stor skål, häll över kycklingen och såsen och vänd runt tills all pasta har gått ihop med såsen.

Behövs det, späd ut med pastavatten så att såsen får en lagom tjocklek. (trögt rinnig, inte vattnig)

Häll upp ett glas bra Sangiovese från Toscana och njut.