Majonnäs
Emulsionssås på ägg och olja.
Detta är ett grundrecept som går att smaksätta på enn uppsjö av olika sätt.
Ingredienser
2 Äggulor
1 tsk Dijonsenap
1-2 tsk Vitvinsvinäger
-eller-
1-2 tsk Citronsaft
2 ½ dl Neutral matolja (Raps eller liknande)
Salt (smaka av)
Hur?
Lägg äggulorna i en stor skål så att det finns utrymme att vispa kraftigt.
Klicka i dijonsenapen och 1 task av vitvinsvinäger eller citronsaft (ibland tar jag hälften av varje).
Börja vispa kraftigt och häll i oljan sakta, sakta. Börja med några droppar i taget så att emulsionen kan påbörjas, efter ett tag ser man att oljan och äggulorna ”går ihop”, då kan man börja hälla i oljan som en tunn stråle medan man fortsätter att vispa kraftigt tills all olja har hällt i.
Smaka av och addera salt och mer vitvinsvinäger och/eller citronsaft efter smak.